Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 05.02.2015. 10:30

Poljoprivreda EU doživljava "debirokratizaciju"?

Što se događa u EU poljoprivrednoj politici? Najavljene su mjere pojednostavljenja administracije, koje bi uvelike olakšale primjenu ZPP-a. Cijene mlijeka su stabilne, a Rusi su, čini se, dobre volje.

  • 556
  • 84
  • 0

Generiranje radnih mjesta i rast i razvoj poljoprivrede EU kroz primjenu Zajedničke poljoprivredne politike u svim zemljama članicama cilj je novog komisionara za poljoprivredu EU, Phila Hogana, koji već 90 dana obnaša tu dužnost i s kojim smo se sastali u Bruxellesu na godišnjem CAP Communication Awards događanju.

Poljoprivredu Europske unije čini 25 milijuna poljoprivrednih proizvođača, dok je 46 milijuna ljudi uključeno u preradu poljoprivrednih proizvoda, dakle u prehrambenu industriju. Izazovi pred njim su veliki, ali je veći potencijal, kako kaže, te ističe značajnu svotu od 41 milijuna eura koja će ove godine biti uložena u sektor agrara diljem Europske unije kroz direktna plaćanja poljoprivrednicima.

Najavljena je i suradnja s Europskom investicijskom bankom, posebno u pronalaženju dodirnih točaka s Programima ruralnog razvoja za dodatnih 315 milijuna eura u nadolazećem razdoblju.

Već na početku upravljanja poljoprivrednim sektorom EU, Hogan se suočio s gubitkom od 433 milijuna eura iz europskih rezervi uslijed ruskih sankcija, no situacija se počinje stabilizirati.

Rusija povlači zabranu uvoza?

Postoji mogućnost da će Rusija djelomično povući zabranu uvoza određenih EU proizvoda, dok neke zemlje članice EU, kao što su Francuska i Nizozemska, odvojeno pokušavaju ostvariti bilateralne ugovore. Poljska i baltičke zemlje ipak inzistiraju na zajedničkom EU rješenju.

Zabrana uvoza se očekuje na proizvode kao što su svinjska mast, ali ne i meso, zatim krumpir te neke vrste sireva sa markicama zaštićenih proizvoda.

Phil Hogan je stoga pozvao zemlje članice da pokažu solidarnost i drže se zajedničkih EU rješenja. "Ukoliko Rusija pokaže interes za sporazumom, to će biti pod ujedinjenim EU uvjetima", najavio je Phil Hogan tako suradnju s ministrima europskih zemalja, gdje razdvajanje u mišljenjima, čini se - i nije opcija.

Mliječni sektor nije u kriznom stanju

Mliječni i mesni sektor bili su visoko na ljestvici prioriteta na sastanku Farmerskog vijeća 26.01.2015. Izražena je velika zabrinutost oko pada cijena svinjskog mesa i mliječnih proizvoda. Hogan je ipak sa sigurnošću izjavio kako EU mliječni sektor nije u kriznom stanju, jer cijena mlijeka je 34 centi po litri, i prilično je stabilna. No, bugarski i rumunjski mljekari se nalaze na rubu egzistencije i masivno propadaju jer je na tržištu, zbog ruskog embarga, prevelika količina mlijeka pa je pitanje usmjereno Hoganu bilo, u kojoj im mjeri EU može pružiti pomoć.

Mreža spasa za proizvođače mlijeka je, prema njegovim riječima, najavljeno širenje pomoćnih mjera u smislu skladišnih prostora za maslac i obrano mlijeko u prahu, koje će biti dostupne od veljače do rujna 2015.

Pojednostavljenje birokracije prioritet!

Također, danski farmeri se suočavaju s visokim razinama dugova uslijed velikih investicija i traže direktnu pomoć. S obzirom na Hoganove najave pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike, farmeri (osobito danski) traže konkretna rješenja u pojednostavljenju administracije, a Hogan se suočava sa sve većim pritiskom. Trenutno se mjere razmatraju i čekaju se konkretni potezi koji su najavljeni do kraja 2015.

Različite poljoprivredne politike unutar EU

Copa-Cogeca udruženje poljoprivrednika pozdravilo je očekivane mjere koje se tiču pojednostavljenja birokracije, ali i kompliciranog programa zelenih plaćanja. Iz udruženja su upozorili na različitost poljoprivrednih politika u zemljama članicama, što dodatno otežava primjenu ZPP. Tvrde i da zemlje članice očekuju ozbiljne probleme u primjeni direktnih plaćanja.

Copa Cogeca požurila je i odobravanje preostalih prijedloga Programa ruralnog razvoja, među kojima je i Hrvatska jer im prijeti odgoda do svibnja, što će dodatno farmerima zakomplicirati uključivanje u predstojeće planove i projekte.

Očekuje se pomoć institucija u ozelenjavanju

"Nacionalne vlasti i administracija moraju pomoći poljoprivrednicima da što bolje usvoje nova pravila ozelenjavanja i pružiti im potrebnu pomoć", kažu iz Copa Cogeca udruženja, a zamolili su i Europsku komisiju da u prvoj godini primjene pruže određenu dozu razumijevanja prema poljoprivrednicima. "Zemlja se ne smije izuzeti iz proizvodnje zbog strogih pravila greeninga", rekli su iz Copa Cogeca udruženja, a toga se najviše i boje.

TTIP - najveća zona slobodne trgovine...

Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije – TTIP između SAD-a i Europske unije, o čijem se sadržaju trenutačno vode pregovori, imat će direktan utjecaj i na hrvatsko gospodarstvo.

Posebno je agrarne novinare zabrinulo uvođenje štetnog pravnog mehanizma ISDS (Investor to State Disspute Settlement) koji omogućava stranim korporacijama tužbu i naplatu štete od strane države, ako njene odluke (zakoni ili regulatorni standardi) imaju utjecaj na smanjenje njihovih profita.

No, Hogan to nije htio komentirati jer su pregovori u tijeku, a sadržaj pregovora je javnosti malo poznat. Ovaj način pravne zaštite interesa korporacija zaobilazi postojeće pravne mehanizme i sudove EU i SAD-a, stvarajući prema mnogima - nepotreban paralelni pravni sustav čija je transparentnost upitna.

...ili zadnja stanica ka prevlasti multinacionalnih kompanija?

Europska komisija je procijenila da bi na temelju sporazuma, tržište Europske unije moglo dostići 119 milijardi eura godišnje, dok bi taj iznos za tržište Sjedinjenih američkih država iznosio 95 milijardi. Pregovorima bi se trebalo regulirati pitanje ukidanja carina kao i drugih necarinskih barijera te postići regulatorna usklađenost.


Tagovi

Phil Hogan ZPP CAP Pad cijena Mlijeko Ruski embargo Zabrana uvoza EU politika Administracija Birokracija Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]