Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 03.11.2016. 19:30

Petrokemija postaje energetski učinkovitija

Standardom ISO 50001 je propisano kontinuirano praćenje i analiza potrošnje energije te provedba mjera energetske učinkovitosti!

Foto: pixabay.com, Skitterphoto
  • 1.827
  • 191
  • 0

Petrokemija d.d. i HEP-ESCO d.o.o. potpisali su Ugovor o izvedbi projekta energetske učinkovitosti "Modernizacija sustava elektromotornih pogona na postrojenjima Vode-2, Energana i Crpna stanica Pakra i modernizacija dijela sustava vanjske rasvjete".

Ovim investicijama u mjere energetske učinkovitosti postići će se uštede na električnoj energiji od oko 3,4 GWh na godišnjoj razini, uz vrlo brzu isplativost investicije u roku od dvije godine.

Ušteda energije

Proizvodni kompleks Petrokemije d.d. izuzetno je intenzivan energetski kompleks konstruiran i građen tijekom 1960.-ih, odnosno 1980.-ih kada ušteda energije nije bila primarni cilj projektanata energetskih i proizvodnih postrojenja zbog vrlo jeftinih i lako dostupnih energenata. Napredak tehnologije od vremena izgradnje i rekonstrukcije omogućuje modernizaciju pojedinih sustava s ciljem naprednog vođenja procesa uz uštedu energije.

Kako bi se bolje gospodarilo energijom te poboljšala energetska učinkovitost radnih strojeva, a ujedno smanjili troškovi za energente, Petrokemija d.d. je tijekom 2015. uspješno uvela standard za sustav gospodarenja energijom ISO 50001.

Analiza potrošnje

Standardom je propisano kontinuirano praćenje i analiza potrošnje energije te provedba mjera energetske učinkovitosti zbog čega se pristupilo izvedbi projekta s HEP ESCO-om koji ima značajna iskustva u ovom području. HEP ESCO će projekt financirati i voditi pri čemu će se investicija vraćati na osnovu ostvarenih ušteda.

Foto: pixabay.com, Skitterphoto


Tagovi

Petrokemija Energija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs