Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kršenje zakona
  • 15.11.2013. 14:24

Pala zbog rakije!

Apsurd državnih službi - sad već bivša voditeljica samoborske Porezne uprave ilegalno prodavala rakiju

Foto: www.samoborskiglasnik.net
  • 1.833
  • 223
  • 0

Člankom 15. Zakona o državnim službenicima propisano je da su državni službenici obvezni svoje dužnosti predviđene opisom poslova radnog mjesta obavljati ispravno, na vrijeme, savjesno, stručno, ne koristeći ih radi osobnog probitka, u skladu s načelom javnosti.

Ironično, kako je to u Hrvatskoj čest slučaj, događa se upravo suprotno. Mirjana Mahović Komljenović, sada već bivša voditeljica Porezne uprave u Samoboru - nije platila porez na rakiju koju je prodavala ilegalno. Zato je sada smijenjena i degradirana na radno mjesto niže složenosti poslova te je protiv nje pokrenut stegovni postupak. Hrvati su uvijek bili narod sklon alkoholu - pa ipak, za proizvodnju i prodaju alkohola treba ispuniti razne kriterije, koji su u ovom slučaju potpuno zanemareni, i to od osobe koja ih je provodila svakodnevno. Iako osoba koja je alkoholno piće proizvela, nije bila djelatnica nijedne državne službe - zanimljivo je da ga se moglo ilegalno naručiti doslovno u Poreznoj upravi.

"Princip je vrlo jednostavan. Dođete s flašama i ona vama natoči do vrha", upute su kojima je potencijalne kupce na svoju majku upućivala gospođa Komljenović. Poznato je da obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo smije proizvoditi rakiju samo za potrebe svog domaćinstva, što je prema zakonu, do 50 litara jakog alkohola za vlastite potrebe. Na sve iznad toga treba platiti trošarine. No, danas je u Hrvatskoj potpuno logično da se oni koji nad običnim pukom provode zakon, njega sami ne pridržavaju. U ovom slučaju, zahvaljujući anonimnom kupcu, definirano je da je OPG "Porezna" dobrano prešla dopuštene litre rakije koje smije prodavati bez pripadajuće deklaracije o sadržaju i podrijetlu pića. Možda je sada malo i jasnija besmislenost ovog i sličnih zakona kojima se pokušava dirati u tradiciju.

U najmanju ruku, licemjerno je zahtijevati od građana da se pridržavaju pravila koja ni državni službenici ne poštuju, a upitna je i težina kazne koju će dotična službenica "odslužiti", jer će i dalje nastaviti raditi svoj posao. Ima li smisla da osoba koja se ne pridržava Zakona o trošarinama uopće obavlja posao u Poreznoj upravi?

Foto: www.samoborskiglasnik.net


Tagovi

Porezna uprava Trošarine Rakija Mirjana Mahović Komljenović Porez OPG Apsurd Državne službe Kazna