Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inozemni kupci pšenice
  • 10.06.2014. 12:45

Ovaj put ne damo pšenicu u bescjenje!

"Prošle smo godine ušli u EU, ali nismo bili u mogućnosti tako brzo prodrijeti na tržište i direktno sa svojih polja ponuditi robu. Sada je situacija nešto promijenjena. Već postoje ponude inozemnih kupaca i to iz Austrije, Italije, Slovenije i BiH, i bez ucjena i pretjerivanja, mi već imamo cijenu od 1,50 kuna."

Foto: depositphotos.com
  • 1.182
  • 64
  • 0

Slavonskim i baranjskim poljima pšenice ove godine vrijeme nije išlo u prilog. Zbog obilnih kiša i velike vlage u zraku, razvoj bolesti bio je očekivan, posebice žute hrđe i pepelnice koje su opustošile brojne parcele i ratare dovele do velikih gubitaka.

Upravo ta problematika bila je povod za komentar predsjednika udruge Brazda, Petra Pranjića Osječkoj televiziji. Pranjić je potvrdio kako je kišno vrijeme i velika vlažnost zraka pridonijela, osim žutoj hrđi i pepelnici, i širenju drugih bolesti. Dodao je i kako su u normalnim uvjetima dostatne i dvije zaštite, a unatoč tome što su ove godine provedena tri tretiranja, bolesti će zasigurno ostaviti traga. Požalio se i na visoke troškove ulaganja po hektaru koja se prema njegovoj procjeni, za pšenicu kreću oko 4.000 kuna, u što nije uračunat rad ratara, već samo troškovi sredstava, materijala.

Hoće li cijena pšenice ove godine zadovoljiti proizvođače?

Teško. Naime, Pranjić je gotovo siguran da se neće ponoviti 2013. godina kada su se poljoprivrednici za cijene uzgojenih kultura morali boriti na ulici, i za ovu godinu predviđa drugačiji scenarij. Iako je Brazda dio svojih proizvoda prošle godine plasirala na inozemno tržište i time se spasila, ove bi godine situacija trebala krenuti drugim putem.

Pranjić dodaje, "Prošle smo godine, istina, ušli u EU, ali nismo bili u mogućnosti tako brzo prodrijeti na tržište i direktno sa svojih polja ponuditi robu. Sada je situacija nešto promijenjena. Već postoje ponude inozemnih kupaca i to iz Austrije, Italije, Slovenije i BiH, i bez ucjena i pretjerivanja, mi već imamo cijenu od 1,50 kuna. Ipak, želio bih našim otkupljivačima još jednom uputiti poziv da sjednemo za stol i dogovorimo se da se te količine koje ćemo proizvesti zadrže u našim silosima, za naše potrebe jer bojim se da će biti i nedostatne". Prošle su godine kvalitetne uljarice izvezene u Mađarsku gdje je dobivena 30 posto bolja cijena, no Pranjić ipak poziva na dogovor kako bi ove godine bili zadovoljni i proizvođači i otkupljivači, ali i kreditori. Prema njegovim procjenama, kada se podmire sva ulaganja i obveze prema dobavljačima, malo će toga ostati za europsko tržište.

Ove godine očekuje se smanjenje prihoda za barem 30 posto, a uzrok tome su loši vremenski uvjeti, kao i nedovoljna gnojidba prilikom sjetve, što je opet bila posljedica nepravovremene isplate poticaja pa ratari nisu bili u mogućnosti uložiti sve potrebno.

Donacije iz ovogodišnje žetve za poplavljena područja!

Pranjić je istaknuo i da se već rade popisi za donacije poplavljenjim područjima. Iz ovogodišnje žetve, štura zrna i lošu pšenicu koja će ići pod stočnu, radije će pokloniti poplavljenim područjima nego prodati u bescjenje otkupljivačima.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Pepelnica Žuta hrđa Kiša Brazda Petar Pranjić Otkupljivači Cijena Donacije Visoki troškovi Izvoz pšenice Cijena Kvalitetne uljarice Ulog Nepravovremena isplata poticaja Poticaji Donacije Poplavljena područja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]