Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DANH
  • 16.11.2014. 17:25

Osnovano Društvo agrarnih novinara Hrvatske!

Utemeljiteljska skupština DANH-a održana u Orahovici!

Foto: Zlatko Pavošević, Rajko Polić
  • 333
  • 22
  • 0

Agilni radijski komentator i urednik Martin Vuković te član uredništva Gospodarkog lista Goran Beinrauch, a uz pomoć kolega iz međunarodnih asocijacija poljoprivrednih novinara (Slovenija i Belgija) u gradu domaćinu Orahovici, utemeljili su Društvo agrarnih novinara Hrvatske čije bi djelovanje trebalo biti bivalentno ili simbiotsko, na jačanju dviju krhkih biljki.

Poljoprivrede i sela, koje veliki sustavi (sa svojim PR-ovskim robotima) izažimlju do izdisanja, te same novinarske struke, koju vlasnici sile na kompromise od kojih agrar nema koristi. Zato, ako se pametno ne spasi vlastita proizvodnja hrane, života neće biti ni birokraciji, ni izdavačima koji sve daju na promidžbu, a ne na novinarsko znanje, a niti novinarima ako se u tom smjeru ne budu (iz)borili.

Informacije mijenjaju poljoprivredu!

O svemu tome sada će imati prilike raspravljati i s kolegama u zemljama sa sličnim problemima. Kako je poznato, pri HND postoji Zbor agrarnih novinara, ali nova udruga svakako će imati smisla ako bude osiguravala brzu i pouzdanu informaciju poljoprivrednim proizvođačima i da ta informacija participira u konačnom poslovnom uspjehu i održavanju seljačkog imanja u pozitivi.

Takav rad podrazumijeva bar nekoliko elemenata kao preduvjeta korisnu novinarstvu (jer ovdje je o tome riječ) kao što je normalan standard i neovisnost, široko znanje i obrazovanje, a također i moralno određenje kao kod liječnika, jer točna informacija o hrani od presudna je značenja za opstanak ljudske populacije.

Je li stvarnost takva, ne mogu kontrolirati novinari nego dobro plaćene i inertne inspekcije, a i znanost koja mora upozoravati na sve veću agresivnost kemijskih otrova, a sve labaviji stav prema dopuštanju njihove primjene u proizvodnji hrane.

Neovisnot i obrazovanje novinarske struke

Osnivačka skupština DANH

Društvo trenutno broji 35 članova, novinara redakcija elektronskih i tiskanih medija iz cijele Hrvatske. Osim novinara članovi društva mogu biti i glasnogovornici agrarnog sektora, PR-ovci i publicisti koji pišu o poljoprivredi.

Organizacijom okruglih stolova, tribina i drugih skupova na kojima se govori o agraru te organizacijom obrazovnih i stručnih radionica, stručnih putovanja, seminara, kongresa, predavanja i stalnih edukacija novinara, društvo želi ojačati poziciju struke i ukazati da su novinari važna stavka u povezivanju struke, znanosti i proizvođača.

Društvo će se i baviti promicanjem i potporom neovisnosti i samostalnosti novinara, zaštitom članova od izvanjskih pritisaka koji bi utjecali na neovisnost i objektivnost novinara te brigom o širenju ugleda novinarske i drugih profesija koje sudjeluju u informiranju javnosti.

Na skupštini je bio nazočan i predsjednik Europskog udruženja agrarnih novinara (ENAJ) Jef Verhaeren iz Belgije i članica upravnog odbora ENAJ-a Tatjana Čop iz Slovenije.

Foto: Zlatko Pavošević, Rajko Polić


Tagovi

DANH Martin Vuković Goran Beinrauch Gospodarski list Društvo agrarnih novinara Poljoprivreda Novinarska struka HND Birokracija Stručna putovanja Okrugli stol Tatjana Čop Jef Verhaeren


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić