Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 03.01.2015. 07:20

Osigurati dodatna plaćanja za poljoprivredu?

Neregulirano tržište poljoprivrednih proizvoda onemogućuje proizvođačima rad, a ruralni razvoj poznajemo zasad samo na papiru.

  • 1.481
  • 86
  • 0

Stanje u poljoprivredi danas je vrlo teško, nekonkurentnost na nacionalnoj, a kamoli europskoj razini, sve je očitija. 700 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja i ruralni razvoj predstavlja potencijal, ali je upitno koliko ćemo od tih sredstava zaista i vidjeti.

Neregulirano tržište poljoprivrednih proizvoda, nemogućnost skladištenja proizvoda, projekcije cijena realnih proizvoda, nemogućnost dobivanja potpora ostavilo je traga na poljoprivredi.

"Imamo osigurano 700 mlijuna eura godišnje, 330 miljuna ići će na izravna plaćanja i još toliko za ruralni razvoj. Ugovor za pristupanje EU naznačuje da će ova sredstva biti dostupna tek 2020. godine. 2015. godine Hrvatskoj je na raspolaganju 30 % od tog iznosa", navodi osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je istaknuo je da će pri povlačenju novca iz Programa biti iznimno važno pripremiti kvalitetne i samoodržive projekte, pri čemu će jedinicama lokalne samouprave pomoći i Osječko-baranjska županija.

Potencijal OBŽ u poljoprivrednim projektima

Osječko-baranjska županija je pokazala da ima i najveći potencijali i u pretpristupnim fondovima, što se vidi i po tome što ima najviše prijavljenih projekata. Tu su i snažni kapaciteti za nastavak takvoga trenda i u Fondu za ruralni razvoj.

Vladimir Šišljagić istaknuo je da je odgovornost za donošenje kvalitetnoga Programa, prije svega, na Ministarstvu poljoprivrede koje predlaže mjere.

"Program mora biti u funkciji razvoja sela i ruralnoga razvoja, mora obuhvatiti navodnjavanje, vodoopkrbu, odvodnju, turizam, nerazvrstane ceste i ulaganje u mehanizaciju. U ovim sredstvima vidimo priliku za razvoj svakog našeg sela, svakog naselja i općine i, ukupno, za razvoj ruralnoga prostora. Spremni smo osigurati potpore i financijska sredstva kako bi svi bili spremni za javljanje na natječaje i osiguravanje europskoga novca. Jer, svaki euro i svaka kuna koji dođu na naš prostor unaprijedit će kvalitetu života ruralnoga prostora, što je i do sada bila strateška odrednica Županije."


Tagovi

Ruralni razvoj Sredstva Program ruralnog razvoja Nekonkurentnost Izravna plaćanja Tržište Poljoprivredni proizvodi Skladišni prostor Cijena


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.