Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedlog poljoprivredne politike
  • 14.08.2014. 17:15

ORaH ima viziju za održivu poljoprivredu

Manji PDV na hranu i porez na nezdravu i štetnu hranu, olakšice za proizvođače domaće hrane, podizanje bruto vrijednosti proizvodnje po ha površine zemlje, udruživanje, alternativni prodajni kanali. Sve su to ideje ORaH-a za održivu poljoprivredu!

  • 1.129
  • 423
  • 0

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i dr. sc. Ljiljana Katičić, predsjednica Foruma za gospodarstvo ORaH-a te Kristijan Mavrek, povjerenik ORaH-a za Čakovec, ekspert za fondove EU, danas su predstavili nacrt prijedloga poljoprivredne politike stranke Održivi razvoj Hrvatske. Istaknuto je da je poljoprivreda jedna od tri najvažnije gospodarske politike ORaH-a (uz energetiku i vodno gospodarstvo) jer se samoodrživost bilo kojeg društva ogleda u njegovoj sposobnosti da zadovolji potrebe stanovništva za vodom, hranom i energijom.

Provedbom politike ORaH-a, ostvarit će se vizija Hrvatske kao proizvođača kvalitetne i zdrave hrane za potrebe domaćeg stanovništva, kao izvoznice hrane koja se u znatnoj mjeri proizvodi ekološki te će se očuvati život na ruralnom prostoru i osigurati ruralni razvoj.

Stanje sadašnje hrvatske poljoprivrede posljedica je dugoročnih trendova kojima se poljoprivredna proizvodnja ubrzano smanjuje i gubi, a ruralna područja su obuhvaćena nazadovanjem i depopulacijom.

Hrvatska, usprkos velikim potencijalima za razvijenu poljoprivredu (poljoprivredno zemljište, odgovarajuća klima, dostatne količine vode, tradicija i obrazovne institucije) danas uvozi gotovo 50 % hrane, čime se čini ogromna šteta za gospodarstvo i ukupni društveni razvoj.

Održiva poljoprivreda je sektor od najveće važnosti

Sredstva predviđena za financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja jedna su od najizdašnijih sredstava fondova EU te i u tom smislu Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede. Ostali izvori financiranja poljoprivredne politike nalaze se i u drugim EU fondovima (za znanost, tehnologiju i regionalni razvoj), zatim u Državnom proračunu, privatnim investicijama te sredstvima financijskih institucija, zaključuju u ORaH-u.

Predstavljanje poljoprivredne politike

Za ORaH je održiva poljoprivreda sektor od najveće važnosti zato što bi održiva poljoprivreda trebala biti strateška i temeljna grana privrede. "Opskrbljenost hranom osnovni je preduvjet suvereniteta i održivosti hrvatskog društva, a održiva poljoprivreda otvara veliki broj radnih mjesta te predstavlja izvor sirovine za razvoj industrije i uslužnih djelatnosti. Osim toga, oblikuje krajobraz, štiti okoliš, čuva bioraznolikost i rezervoare vode te čuva život na ruralnom prostoru koji obuhvaća više od 90 % teritorija Hrvatske."

Reforma ključnih područja poljoprivrede

Stoga, imajući u vidu ljudske potencijale, povijesni i globalni kontekst, klimatsku i geografsku posebnost Hrvatske i trenutno stanje poljoprivrede, ORaH predlaže realizaciju poljoprivredne politike koja se temelji na reformi ključnih područja:

  • promjeni opće proizvođačke klime;
  • infrastrukturnim projektima i promjenama;
  • korištenju i poticanju novih znanja i tehnologija s ciljem podizanja bruto vrijednosti proizvodnje po ha površine zemlje;
  • dijalogu i suradnji svih aktera, odnosno poljoprivredi kao mjestu susreta i razmjene te alternativnim prodajnim kanalima.
ORaH ima viziju za održivu poljoprivredu

Manji PDV na hranu i porez na nezdravu i štetnu hranu

Prema ORaH-u, promjena opće proizvođačke klime ostvarit će se olakšicama za sve koji se bave proizvodnjom, preradom ili prodajom domaće hrane, pokretanjem Agro Banke, osiguranjem učinkovite i poštene poljoprivredne javne uprave, efikasnom iskorištavanju sredstava EU Programa ruralnog razvoja, izravnim plaćanjima prema strateškim potrebama Hrvatske, strateškom pristupu u planiranju subvencija za poljoprivredu te manjim PDV-om na hranu i porezom na štetnu i nezdravu hranu.

"Infrastrukturnim projektima i promjenama potrebno je osigurati stavljanje državnog zemljišta na raspolaganje i navodnjavanje na najmanje 10 % površina te okrupnjavanje zemljišta, tamo gdje je to moguće i opravdano", kažu u ORaH-u.

Podizanje bruto vrijednosti proizvodnje po ha površine zemlje

Korištenjem i poticanjem novih znanja i tehnologija te edukacijom za sve, reafirmacijom poljoprivrednih škola; obveznom poljoprivrednom edukacijom za sve nove proizvođače (poželjna i za stare) i osnaženjem javne službe zadužene za razvoj poljoprivrede moguće je ostvariti cilj podizanja bruto vrijednosti proizvodnje po ha površine zemlje.

"Dijalogom i suradnjom svih aktera, odnosno za poljoprivredu kao mjestu susreta i razmjene potrebno je izraditi strateški pristup poljoprivredi kao temeljnoj gospodarskoj grani Hrvatske donošenjem Poljoprivredne strategije s kartom poljoprivredne proizvodnje Hrvatske koja će osigurati likvidnost plaćanja, udruživanje većine proizvođača u proizvođačke zadruge, grupe i organizacije koje su, nadalje, u dijalogu i suradnji s poljoprivrednom industrijom, uvesti mreže zelenih kioska u velike trgovačke centre, povezati proizvođača i trgovca, brendirati Hrvatsku kao zemlju najzdravije i najkvalitetnije hrane u EU, osigurati suradnju s turizmom (održivo ugostiteljstvo i hotelijerstvo; suradnja s građanima). Također potrebno je uspostaviti alternativne prodajne kanale poput seljačkih tržnica, zelenih kioska i solidarne grupe razmjene."


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Mirela Holy Ljiljana Katičić Kristijan Mavrek Poljoprivredna politika ORaH Samoodrživost Održiva poljoprivreda Održivi razvoj Ruralni razvoj Depopulacija Nazadovanje Uvoz hrane Financiranje poljoprivrede Potencijal Izvor sirovine Opća proiz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.