Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 21.08.2014. 12:00

One apple a day keeps Putin away?

Inovativne parole kojima su donedavno europske države pokušavale spasiti svoj urod od potpune propasti, sada su zamijenile banke hrane. U svakom slučaju, za viškove koji su trebali završiti na ruskom tržištu se sada ne moraju bojati jer će ih otkupiti EU.

Foto: depositphotos.com
  • 284
  • 33
  • 0

Većina europskih poljoprivrednika zbog ruskih sankcija nije znala što će s povrćem i voćem. Nakon što je Europska komisija objavila izvanredne mjere pomoći za proizvođače voća i povrća koje se nalazi u fazi početka berbe ili je u punoj berbi, većina poljoprivrednika odlučilo se na mjeru povlačenja proizvoda za besplatnu distribuciju kojom se povučeno voće i povrće s tržišta donira karitativnim tijelima i ustanovama, školama, bolnicama, ustanovama za stare i nemoćne te kaznionicama.

Mjera se odvija uz isplatu potpore isporučitelju povučenog voća i povrća s tržišta po kg proizvoda, a uz mogućnost dodatne potpore za troškove sortiranja, pakiranja i transporta do primatelja pomoći.

Parolama do veće prodaje voća i povrća

No donedavno, prije nego je EK izašla s konkretnim mjerama, neki su nizozemski uzgajivači pojačavali reklame za svoje voće i povrće kako bi stimulirali potražnju. Oni su dizajnirali zajednički logo s nacionalnim bojama i sloganom "Zajedno smo jači" koji je kupcima trebao poručiti da je to najbolja domaća roba koju bi trebalo jesti više jer će ju u protivnom morati bacati. Belgijanci su tako nahvalili svoje kruške, a Poljaci jabuke koje su bile namijenjene ruskom tržištu. Jedna od tamošnjih krilatica je bila i "One apple a day keeps Putin away." No, sada kada su konkretne mjere Europske komisije konačno definirane, sve više proizvođača se odlučuje na alternativu darovanja siromašnima.

Banke hrane pune se donacijama

Jednom tjedno, banka hrane "Voedselbank" u Maassluisu u Nizozemskoj, dijeli pakete s namirnicama potrebitim obiteljima koje su zahvalne za takav vid pomoći. "Odjednom smo dobili 32 kutije rajčica i svježe cikorije najbolje kvalitete. Srećom to smo odmah mogli podijeliti potrebitima, jer petkom dijelimo namirnice", kažu iz banke. Budući da je bilo tako puno povrća, tome su priložili i nekoliko recepata. Banke hrane su inače poznate kao dobrotvorne organizacije nalik na besplatne dućane, koji diljem zemlje dijele hranu obiteljima kojima fali novca.

Uzgajati povrće kako bi ga se bacilo ne može biti rješenje

Nizozemski uzgajivači voća i povrća sada tako radije daruju svoje proizvode, nego što ih plasiraju na tržište. Veliki dio njihovih proizvoda zapravo je bio namijenjen ruskom tržištu. Ako bi sada rajčice, krastavci i paprika dospjeli na domaće tržište, cijene bi zbog prekomjerne ponude drastično pale - što je neprihvatljivo.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ruske sankcije Izvanredne mjere Pomoć Berba Alternativno tržište Potpore Besplatna distribucija Banka hrane Bacanje uroda Humanitarni otkup Otkup povrća Voedselbank Cijene hrane Reklame Stimuliranje potražnje Kruške Jabuke Poljska Nizoze


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!