Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 26.05.2015. 14:05

Odobren Program ruralnog razvoja RH!

Europska komisija odobrila je danas dodatna 24 programa ruralnog razvoja koji su usmjereni na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU-a, brigu o seoskim krajevima i klimi te na jačanje gospodarske i društvene strukture ruralnih zajednica u razdoblju do 2020. Među njima je i hrvatski.

  • 2.168
  • 702
  • 0

Europska komisija izdala je priopćenje o odobrenju sveukupno 24 programa ruralnog razvoja, uključujući i onaj Republike Hrvatske. Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. je službeno usvojen 26. svibnja 2015., a pritom su definirani i prioriteti korištenja 2.3. milijarde € javnog novca koji je dostupan za razdoblje 2014. - 2020.

Glavni cilj programa je restrukturirati i modernizirati način rada farmi i prehrambenog sektora. Očekuje se da će u programskom razdoblju gotovo 2.000 gospodarstava dobiti investicijske potpore, više od 5.000 poljoprivrednika će dobiti potporu za razvoj malih gospodarstava i oko 1.000 mladih poljoprivrednika će dobiti podršku za pokretanje tvrtki. Program također stavlja naglasak na obnovu, očuvanje i unapređenje biološke raznolikosti. Postoji i potpora za prelazak te održavanje organskog uzgoja na gotovo 60.000 ha.

Hrvatska podržava mlade farmere i modernizaciju farmi

EK je danas odobrila još 24 programa ruralnog razvoja (PRR) čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora u EU.

Agrookolišne klimatske mjere bit će primijenjene na sveukupno 40.500 ha. Više od jedne desetine sredstava bit će izdvojeno za obnovljive izvore energije. Oko 42.000 ljudi će biti osposobljeno za povećanje znanja i vještina u sektoru poljoprivrede i šumarstva. Republika Hrvatska će postati dio partnerstva za europske inovacije (European Inovation Partnership). Cilj programa
stvoriti više od 2.000 nepoljoprivrednih poslova kroz proces diversifikacije i razvoj malih poduzeća.

Pozdravljajući današnje odobrenje, komisionar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan izjavio je: "Jedna od velikih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja je da imamo temeljne prioritete, ali na svakoj državi članici je da redizajnira program koji će odgovarati njenoj situaciji. Dobar primjer je i Hrvatska koja nastoji ohrabriti konkurentnost poljoprivrednog sektora, podržava mlade poljoprivrednike, tehnološku modernizaciju uzgajališta i razminiranja poljoprivrednih površina, a također potiče proizvodnju iz obnovljivih izvora energije."

Više od 40.000 radnih mjesta

Konačno, procjenjuje se da će 30% ruralnog stanovništva imati neki oblik koristi od poboljšane infrastrukture.

Potpora ruralnom razvoju čini tzv. drugi stup zajedničke poljoprivredne politike kojim se državama članicama pružaju sredstva EU-a kako bi njima raspolagale u okviru višegodišnjih, sufinanciranih programa na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Ukupno je predviđeno 118 programa u 28 država članica, za koje je osigurano 99,6 milijardi EUR sredstava EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a mjere će se sufinancirati dodatnim nacionalnim, regionalnim i privatnim sredstvima.

Programi usvojeni danas će stvoriti više od 40.000 radnih mjesta u ruralnim područjima i oko 700.000 mjesta za osposobljavanje za poticanje inovacija, prijenos znanja, održive poljoprivredne prakse i jačanje ruralnih poduzeća. Za programe su na raspolaganje stavljena sredstva iz proračuna EU-a u vrijednosti od 27 milijardi EUR, a sufinancirat će se javnim sredstvima na nacionalnoj i regionalnoj razini i/ili privatnim sredstvima.

Modernizacija poljoprivrednih gospodarstava, potpora mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljištem i poboljšanje širokopojasnih infrastruktura neke su od prioritetnih mjera donesenih regionalnih i nacionalnih programa.

Uključene su Bugarska, Češka, Hrvatska, Irska, Italija, Njemačka, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.


Tagovi

Program ruralnog razvoja Phil Hogan Konkurentnost PRR Mladi poljoprivrednici Agrookolišne mjere Investicijske potpore Modernizacija farmi Organski uzgoj Tehnološka modernizacija Ruralno stanovništvo Radna mjesta ZPP Ruralna poduzeća


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."