Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgojne pasmine
  • 11.02.2016. 13:20

Od izumiranja se pokušava spasiti 340 pasmina

U svijetu je trenutno ugroženo 1.458 uzgojnih pasmina, od kojih je 340 već u sustavu zaštite.

Foto: Ark of Taste
  • 452
  • 77
  • 0

U najnovijem izvješću Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) između ostaloga piše kako je trenutno u svijetu čak 17% uzgajanih pasmina izloženo riziku od izumiranja.

Sve više pasmina u opasnosti od izumiranja

Ovaj postotak predstavlja ukupno 1.458 pasmina. Od 2005 do 2014., postotak pasmina kojima prijeti nestanak, porastao za 2%. Organizacija za prehranu i poljoprivredu povezuje tu činjenicu s postojanjem visoko specijaliziranih industrijskih farmi na kojima proizvodnjom dominira ograničeni broj pasmina visokog prinosa. U projektu Ark of Taste još je 340 pasmina čije se izumiranje pokušava zaustaviti.

"U povijesti prirode i čovjeka, izumiranje vrsta i pasmina je oduvijek bila normalna stvar. Međutim, dok su jedne izumirale, druge su ih prirodno zamjenjivale. Osnovna je razlika da je čovjek danas ubrzao taj proces. Tek smo sada počeli razumijevati utjecaj na genetiku, ekonomiju i kulturu. Ovaj posljednji, do sada se zanemarivao, no kada nestane neka pasmina, s njom se gubi i kulturni odnos s našom poviješću i karakterističnim načinima rada", Piero Sardo, predsjednik Slow Food fondacije za bioraznolikost.

Nestanak svake pasmine, gubitak je i za ljude koji su živjeli od njezina uzgoja

Graziano da Silva, generalni direktor organizacije FAO, u predgovoru izvješća ističe da uzgajane pasmine izravno predstavljaju izvore egzistencije milijunima ljudi, uključujući i 70% siromašnih u ruralnim zajednicama cijelog svijeta. Time se priznaje ključna uloga bioraznolikosti životinjskih pasmina u pogledu poljoprivrede, ruralnog razvoja i sigurnosti hrane i prehrane.

Neki od aktualnih projekata Presidia Slow Fooda trenutno su zaštita od izumiranja krava Ankole-Watusi u Ugandi, crne svinje Nebrodi u Italiji, bizona iz velike američke nizine u Sjedinjenim Američkim Državama te crne kokoši Ogye iz mjesta Yeongsan u Južnoj Koreji.

Foto: Ark of Taste


Tagovi

Pasmine Izumiranje Ankole-Watusi Govedo Zaštita Piero Sardo Graziano da Silva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.