Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 26.12.2014. 14:15

Obavezno godišnje izvješće o proizvedenoj rakiji!

Bez obzira što možda ove godine niste niti pekli rakiju, morate podnijeti godišnje izvješće i platiti paušal ili se odjaviti sa trošarinskog registra do kraja lipnja tekuće godine. Inače, plaćate kaznu!

Foto: depositphotos.com
  • 2.323
  • 152
  • 0

Budući da je na području Slavonije pečenje rakije i proizvodnja vina tradicija, a još uvijek postoji dosta nepoznanica i nesnalaženja malih proizvođača jakih alkoholnih pića i malih proizvođača vina, a vezano za poštivanje zakonskih regulativa o oporezivanju proizvodnje jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe i proizvodnje vina za komercijalne svrhe, donosimo sljedeće novosti.

Znate li kakve Vas kazne očekuju ako se ne budete pridržavali ovih pravila? Naime, bez obzira što možda ove godine niste niti pekli rakiju, morate podnijeti godišnje izvješće i platiti paušal ili se odjaviti sa trošarinskog registra do kraja lipnja tekuće godine.

"Prema mojim saznanjima nitko se nije odjavio sa registra i prema ovome, svi će morati platiti ili paušal ili kaznu od 300 kn plus 100 kn sudskih troškova minimalno", kažu iz Voćarskog kruga. U prilogu su obrasci koje trebate popuniti, a prenosimo i službenu obavijest medijima od strane carine.

Godišnje izvješće i uplata trošarine u siječnju 2015.

Obavijest malim proizvođačima jakih alkoholnih pića i malim proizvođačima vina dobili smo od Carinskeog ureda Slavonski brod.

Ne zaboravite pravovremeno podnijeti godišnje izvješće i uplatiti trošarinu za 2014. godinu! Krajnji rok za dostavu Godišnjeg izvješća o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za proteklu 2014.godinu (na Obrascu GI-MP-JAP) je 20.siječnja 2015. godine, a za uplatu trošarine (paušala za kotao) 31. siječnja 2015. godine.

Prijava za upis u Registar trošarinskih obveznika

Svi mali proizvođači jakog alkoholnog pića, neovisno jesu li vlasnici kotla ili kotao unajmljuju kako bi ga koristili za proizvodnju, obvezni su po Zakonu o trošarinama najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje registrirati se podnošenjem Prijave za upis u Registar trošarinskih obveznika (Obrazac PUR - prijava) Carinskom uredu Slavonski Brod.

Jednom upisani kao mali proizvođači, ne moraju se svake godine ponovo prijavljivati jer u Registru ostaju sve dok se ne odjave. Odjaviti se mogu u svakom trenutku (Obrazac PUR - naznačiti odjava) ukoliko su prethodno podmirili sve obveze (podnijeli Godišnje izvješće na Obrascu GI-MP-JAP i uplatili trošarinu), a trošarinska obveza ne nastaje im za tekuću godinu u kojoj se do 30. lipnja odjave podnošenjem obrasca PUR-odjava.

Ukoliko je proizvođač i vlasnik kotla, odjaviti se može tek uz prethodno pečaćenje kotla na njegov pismeni zahtjev i trošak (100 kuna).

Obračun i plaćanje trošarine

Mali proizvođač sam obračunava i plaća trošarinu na alkohol, ne čekajući nikakve uplatnice i formulare iz Carinskog ureda Slavonski Brod. Trošarina se obračunava ovisno o zapremini prijavljenog kotla za proizvodnju. Za prijavljeni kotao (bez obzira da li je kotao u vlasništvu ili iznajmljen) zapremine do 100 litara obračunava se i plaća trošarina u obliku godišnjeg paušala u iznosu od 100,00 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara u iznosu od 200,00 kuna.

U iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina jakog alkoholnog pića od 20 litara čistog alkohola po kućanstvu (ovisno o jakosti alkoholnog pića, npr. 50 litara rakije jakosti 16 gradi ili 40 %vol. iznosi 20 litara čistog alkohola).

Ako se ispeče veća količina rakije, tada se uz ranije obračunati godišnji paušal samo na razliku iznad 20 litara čistog alkohola, koji predstavlja oporezivi dio proizvedene rakije, dodatno obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53,00 kune po litri čistog alkohola. Krajnji rok za uplatu trošarine je 31. siječnja za proteklu kalendarsku godinu.

Paušal i obračunata trošarina uplaćuju se nalogom za plaćanje na račun Državnog proračuna: IBAN HR1210010051863000160, model 68, poziv na broj primatelja 1066-(OIB) osobni identifikacijski broj trošarinskog obveznika sa naznakom opisa plaćanja: trošarina na alkohol za 2014. godinu.

Godišnje izvješćivanje

Najkasnije do 20. siječnja tekuće godine za proteklu, mali proizvođač dužan je Carinskom uredu dostaviti Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini (obrazac GI-MP-JAP). Ukoliko nije proizveo više od 20 litara čistog alkohola po kućanstvu (ili 50 litara rakije jakosti 40 % alkohola) tada se u obrascu Godišnjeg izvješća ne popunjava tablica T-2 (kao što to iz neznanja mnogi pogrešno čine) već samo tablica T-1 u kojoj se obračunava Godišnji paušal ovisno o zapremini kotla.

Mali proizvođači vina

U nadležnom carinskom uredu u Registar trošarinskih obveznika dužni su se najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje prijaviti samo vinari koji proizvode za komercijalne svrhe. Prema zakonskoj definiciji mali proizvođač vina je osoba koja u komercijalne svrhe proizvodi ne više od 1.000 hektolitara vina godišnje.

Mali proizvođači vina obvezni su do 31. siječnja Carinskom uredu Slavonski Brod dostaviti za proteklu godinu izvješće o godišnjoj proizvodnji, otpremama i zalihama vina (na obrascu GI-MPV) i inventurnu listu sa stanjem zaliha na dan 31.12. po sortama vina.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Trošarine Rakija Proizvodnja rakije Proizvodnja vina Mali vinari Kazne Kotao GI-MPV Carinski ured Jaka alkoholna pića Inventurna lista Čisti alkohol Obračun Zakon o trošarinama Registar trošarinskih obveznika GI-MP-JAP Uplata trošarine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs