Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup dodatne zemlje
  • 03.04.2014. 11:05

Novi rok za prijavu prijenosa prava na plaćanja

Prijenos prava na plaćanja od velike je važnosti za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu!

Foto: depositphotos.com
  • 459
  • 46
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o produljenju roka za prijavu prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2014. godinu sa 2. travnja na 28. travnja 2014. godine, kako bi omogućilo poljoprivrednicima više vremena za obavljanje ove važne aktivnosti. Rok je produžen iz razloga što se prijenos prava na plaćanja po prvi put obavlja ove godine. Pravilnik o dopuni Pravilnika o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore poljoprivredi u 2014. godini upućen je u žurnu proceduru te će ovih dana biti objavljen u Narodnim novinama.

Prijenos prava na plaćanja je od velike važnosti za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu. Prenesena prava na plaćanja aktiviraju se podnošenjem zahtjeva za korištenje prava na plaćanje u 2014. godini. Prijenos prava na regionalno plaćanje može se učiniti prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa. Prijenos prava se radi osobno, dolaskom oba poljoprivrednika u regionalni ured Agencije za plaćanja.

Ostvarivanje izravnih plaćanja

Vezano za ostvarivanje izravnih plaćanja za 2014. godinu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 1. ožujka započela je sa zaprimanjem zahtjeva poljoprivrednika. Zahtjev se popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se „papirnato“, osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji.

Poljoprivrednici potporu ostvaruju temeljem dodijeljenih prava na plaćanja, a ove godine Agencija za plaćanja ne dodjeljuje nova prava na plaćanja (osim onih iz nacionalne rezerve), već poljoprivrednici koriste prava koja su im dodijeljena prošle godine, stoga je važno da na zahtjevu za 2014. godinu prijave korištenje prava na plaćanja. Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2013. godinu i to na način da ga prijave regionalnim uredima Agencije za plaćanja do 28. travnja 2014. godine, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

Podsjećamo, rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 1. ožujka do 15. svibnja 2014. godine, a iznimno od tog roka:

  • Zahtjev za premiju za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2014. godine
  • Zahtjev za premije za krave dojilje, plaćanja za mliječne krave i za specifičnu potporu podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja 2014. godine.

Molimo sve poljoprivrednike da, bez obzira popunjavaju li zahtjev samostalno ili uz nečiju pomoć, prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pažljivo pročitaju zahtjev jer svojim potpisom jamče da su svi podaci u zahtjevu istiniti. Sve informacije o tome kako ostvariti izravnu potporu za 2014. godinu pogledajte u Priručniku za poljoprivredna gospodarstva priloženom ispod teksta.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Prijenos prava Izravna plaćanja Dodatna zemlja Regionalno plaćanje AGRONET Zahtjev za potporu Promjena posjeda Zemljište Premija za ovce i koze Premija za krave dojilje Zakup


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije