Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 24.11.2015. 17:15

Novi natječaji raspisat će se krajem tjedna

Natječaj za zbrinjavanje stajskog gnojiva poništen je radi izmjene uvjeta natječaja povezanih sa tretiranjem zajedničkih projekata.

Foto: depositphotos.com
  • 2.034
  • 268
  • 0

Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 20. studenog 2015. u Narodnim novinama br. 126 objavila poništenje javnog natječaja za provedbu podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva - provedba operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš (klasa: 440-12/14-01-01-01/0001; urbroj: 343-0100/01-15-037 od 27. X. 2015. (604)) objavljen u Narodnim novinama broj 118 od 28. listopada 2015., upitali smo nešto o razlozima poništenja i nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Kako saznajemo, natječaj je poništen upravo radi izmjene određenih uvjeta natječaja povezanih sa tretiranjem zajedničkih projekata.

Smanjen maksimalni iznos potpore zajedničkim projektima!

Poništen natječaj ulaganja u zbrinjavanje gnojiva!

Konkretno, smanjen je maksimalni iznos potpore s 5 milijuna eura na milijun eura te nije omogućeno povećanje intenziteta potpore za 20% u slučaju prijave zajedničkog projekta. "Napominjemo da će se novi natječaj za isti tip operacije objaviti ovaj tjedan", javljaju iz Ministarstva.

"Zanimljivo je da je poništen drugi natječaj, ali ne i prvi čije poništenje su zatražile mnogobrojne seljačke udruge i udruge poljoprivrednih proizvođača poput Hrvatskog seljačkog saveza i Hrvatske voćarske zajednice", rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Upitna kandidatura povezanih društava

Naime, poništenje natječaja za operaciju 4.1.1. se traži jer je Ministarstvo poljoprivrede Pravilnikom dozvolilo kandidaturu povezanih društava (društava kćeri). S više strana su dolazila upozorenja da Pravilnik treba promijeniti i natječaj poništiti jer je takvo postupanje u suprotnosti s pravilima tržišnog natjecanja, ali i u suprotnosti s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike koja je orijentirana prema obiteljskim gospodarstvima.

Natječaji krše EU smjernice?

Ovih je dana, kako navodi i Petir, Hrvatska voćarska zajednica potvrdila sumnje u dodjelu sredstava mimo pravila te je informirala javnost da je za 16 korisnika odobreno 473 milijuna kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje.

Sve te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja su ostvarile bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima. Od tih 16 tvrtki, njih pet je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa, pri čemu su ukupno imale samo dva zaposlena djelatnika. Nakon provedenog natječaja planira im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore ili 17,85% ukupne sedmogodišnje potpore predviđene prvim natječajem.

Istraga Europske komisije?

"Upravo činjenicu da se radi o tvrtkama kćerima koje su na natječaju dobivale bodove za projekte u suradnji s trgovačkim društvima s kojima su povezane vlasničkim odnosima smatram teškim kršenjem tržišnog natjecanja. Osim toga, ovakva politika u suprotnosti je s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike i zato sam i danas na sastanku članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta iz redova EPP-a s povjerenikom Hoganom u Strasbourgu zatražila da Komisija provede istragu o ovim navodima što je on i obećao učiniti", poručila je zastupnica Petir.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Natječaj Mjera 4 Program ruralnog razvoja APPRRR Ministarstvo poljoprivrede Zajednički projekti Potpora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer