Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u poljoprivredu BiH
  • 14.01.2015. 14:00

Nova prilika za poljoprivredu?

Na konferenciji za medije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić je iznio planove ulaganja u poljoprivredu za 2015. godinu.

Foto: Vlada RS
  • 799
  • 90
  • 0

U Administrativnom centru zgrade Vlade Republike Srpske, 12. siječnja 2015. godine održana je konferencija za medije, na kojoj je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, medije upoznalo s najvažnijim aktivnostima koje su realizirane u 2014. godini te ujedno predstavilo Program rada Ministarstva za 2015. godinu.

Značajna ulaganja u poljoprivredni sektor

Resorni ministar, Stevo Mirjanić najavio je ulaganja u poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu veća od 200 milijuna KM u 2015. godini. Samo za poljoprivredu predviđeno je ulaganje od 150 milijuna KM, dok će u šumarstvo biti uloženo oko 15 milijuna, a ulaganja u vodoprivredu projicirana su na 59 milijuna KM.

Predviđeno je donošenje i izmjena 11 zakona

Nekoliko projekata Ministarstvo je posebno izdvojilo, poput navodnjavanja, podizanja ribnjaka, opremanje poljoprivrednih gospodarstava, a najavljeno je i uvođenje novih tehnologija, bez kojih je daljnji razvoj poljoprivrednog sektora nemoguć. Tom bi razvoju trebalo doprinijeti i povezivanje primarne proizvodnje s prehrambenom industrijom te interesnih i strukovnih institucija u sektoru poljoprivrede. A sve bi to trebalo olakšati najavljeno donošenje i izmjena 11 zakona koji se odnose na poljoprivredu, veterinarstvo, usmjeravanje sredstava na ruralni razvoj i drugi, a koji su planirani za prvu polovinu 2015. godine.

Prema riječima ministra Mirjanića, ovo bi u poljoprivrednom sektoru trebala biti godina stabilizacije, a financiranju poljoprivrede pomoći će revolving sredstva Investicijsko-razvojne banke u iznosu od oko 25 milijuna KM, a predviđena je i kreditna linija iste banke koja će iznositi oko 40 milijuna KM. Poticaji Vlade iznosit će 60 milijuna KM, a donacije međunarodnih financijskih institucija projicirane su na 10 milijuna KM.

Prethodnu godinu obilježile velike štete

Prošlu su godinu obilježile nezapamćene poplave koje su uzrokovale ogromne štete, a kako je vlažno vrijeme prevladavalo i u ostatku godine, pogodovalo je razvoju bolesti koje su dodatno ugrozile usjeve. Mirjanić je pojasnio kako se ukupna šteta procjenjuje na oko 200 milijuna KM. Ne čudi stoga što je u takvoj godini zabilježen pad proizvodnje u gotovo svim granama pa se raspon pada kreće od 1,38% koji je pogodio povrtlarsku proizvodnju do 30,35% koliko se procjenjuje pad u voćarstvu.

Ipak zabilježen rast proizvodnje

No, kada se gleda vrijednost proizvodnje, u brojnim je granama zabilježen rast pa on, primjerice u ratarstvu, iznosi 6,71%, dok se taj postotak u povrtlarstvu penje na 42,44%. Takav rast ministar je objasnio rastom cijena proizvoda, ali i rastom prinosa po jedinici proizvoda u područjima koja nisu stradala u poplavama. Pozitivni pomaci zabilježeni su i u životinjskoj proizvodnji, a najbolje su rezultate ostvarili proizvođači ovčjeg i pilećeg mesa, dok je proizvodnja goveđeg mesa zabilježila manji rast.

Foto: Vlada RS


Tagovi

Vlada Republike Srpske Ministarstvo poljoprivrede Šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić Navodnjavanje Podizanje ribnjaka Uvođenje novih tehnologija Ruralni razvoj Izmjena zakona Poticaji Vlade Financijske institucije Štete od poplava Pad pro