Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o održivoj uporabi pesticida
  • 04.04.2014. 09:35

Nova pravila za korištenje pesticida

Mornarski kruh sa sedam kora uskoro čeka i naše poljoprivrednike. Naime, čeka ih pohađanje tečaja za korištenje pesticida. Svaki polaznik će za taj tečaj morati izdvojiti preko 700 kuna, a ukoliko ga ne polože, neće moći niti u jednoj poljoapoteci kupiti zaštitna sredstva.

Foto: depositphotos.com
  • 2.302
  • 342
  • 0

Pored najavljenog poskupljenja vode, poljoprivrednike čeka još jedno iznenađenje, a to je tečaj kojeg će trebati pohađati za korištenje pesticida. Svaki polaznik će za taj tečaj morati izdvojiti preko 700 kuna. Ukoliko ga ne polože, neće moći niti u jednoj poljoapoteci kupiti zaštitna sredstva. Tako kažu da nalažu europska pravila.

Je li to bilo jedino rješenje? Poznato je da su pesticidi vječita tema u poljoprivredi, no ako se želimo uključiti u europske propise korištenja pesticida, smatram da bi bilo daleko korisnije organizirati predavanja u okviru naše savjetodavne službe, koja i onako često organizira takva predavanja, ali se u pravilu na njih malen broj poljoprivrednika odaziva. Trebalo bi ih na taj način obvezati da, ukoliko nemaju potvrdu o sudjelovanju na takvoj edukaciji, onda poduzeti nekakve mjere s ciljem ograničavanja nabave takvih sredstava.

Naši težaci, a posebno vikend poljoprivrednici koji na svojim okućnicama uzgajaju povrće i druge kulture, teško da će moći izdvojiti ta sredstva za plaćanje tečaja. Osim toga, najveći broj takvih poljoprivrednika itekako paze da za svoju obitelj proizvedu zdravu hranu pa im posebna edukacija i nije potrebna. Proizvođači koji proizvode isključivo za plasman na tržište opravdano bi morali proći takvu edukaciju. No, prije svega toga trebalo bi najprije izvršiti temeljitu kontrolu uvezenih poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju u velikim trgovačkim centrima iz inozemstva. Jesu su oni doista zdravi i u kolikoj mjeri?

Trebamo znati da su i u našim poljoljekarnama gdje se prodaju takva sredstva, educirani ljudi koji vrlo rado daju upute o korištenju određenih sredstava zaštite, a i na svakom proizvodu su pisane upute o kakvim se sredstvima radi i kolike su karence te kako ih koristiti. Ovaj drastičan korak naplate i obveze tečaja teško će proći i donijeti će više problema nego koristi. Ako znamo da svaki dan poneki težak napušta svoje polje jer se ne može nositi s konkurencijom proizvoda iz trgovačkih lanaca, i najava poskupljenja vode dodatni je motiv da proizvodnja neće biti isplativa. Već sada imamo situaciju da nam se mnoga obiteljska gospodarstva zatvaraju jer nisu u stanju radi silnih nameta konkurirati na tržištu. Pa umjesto da im se pomogne i smanje troškovi, oni se iz dana u dan povećavaju. Ne znam kome je to u interesu, ali sigurno je da to ne vodi u pravcu da se na našem tržištu pojavi što više zdravih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Karenca Pravila Zaštitna sredstva Savjetodavna služba Upute o korištenju Tečaj za korištenje pesticida Poljoapoteka Naplata tečaja Poskupljenje vode


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer