Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi u ruralnom području
  • 19.06.2016. 10:30

Nitko nije odbijen zbog krivog zareza u projektu

Konferencija u Zagrebu okupila je mnoštvo mladih poljoprivrednika potencijalnih korisnika mjera Programa ruralnog razvoja, a odgovoreno je i na optužbe o odbijanju molbi za Mjeru 6.1.

  • 3.932
  • 448
  • 0

Konferencija "Mladi u ruralnom području" namijenjena mladim poljoprivrednicima, potencijalnim korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja, članovima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i svima koji imaju do 40 godina starosti, održana je u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Davor Romić koji je ovom prilikom ukazao i na problem zemljišne reforme koja usprkos brojnim izmjenama zakona nikako da krene. "Nažalost, samo 1,5% poljoprivrednog zemljišta ima riješene imovinsko-pravne odnose u katastru i gruntovnici", rekao je Romić.

Na pitanje prisutnih što će biti s poticajima i reformama s obzirom na stanje u Vladi ministar je rekao: "U ovom trenutku sam tehnički ministar i to je regulirano zakonom te u skladu sa zakonom i propisima, mogu donositi i odluke. Nažalost, puno toga smo započeli, ali nećemo imati prilike završiti."

Povećanje alokacije

Jedna od prvih ministrovih odluka je bila i povećanje alokacije za mjere 6.1. i 6.3.

"Naš cilj je da svi mladi poljoprivrednici dobiju 50 tisuća eura iz mjere 6.1. Isto tako je povećana alokacija za mjeru 6.3. koja obuhvaća male poljoprivrednike s ciljom da postanu veći i da napokon preskoče onu famoznu granicu od osam tisuća eura. Radi se o 2,6 milijardi eura koji su osigurani za Hrvatsku do 2020. godine, a ako se iskoriste kako treba hrvatsko selo bi napokon moglo postati ugodno mjesto za život".

"Dobra vijest je što će se nakon izmjene programa mladi poljoprivrednici moći prijavljivati na natječaj za dvije operacije unutar Mjere 6., što dosada nije bio slučaj", rekao je Mario Njavro, pomoćnik ministra. On je u izlaganju "Mladi i PRR, mogućnosti i izazovi" govorio o izazovima s kojima se susreću proizvođači na stalno širućem tržištu EU:

"Potrošači su sve zahtjevniji, traže ispravnu, zdravu hranu, a zakonodavac je sve stroži. Prednost mladih je što svojim ulaskom u poljoprivredu donose nova znanja, inovacije i snažniji poduzetnički duh u odnosu na njihove roditelje i djedove", rekao je Njavro. Nažalost, mladi u poljoprivredi se susreću i s brojnim problemima o kojima njihovi preci možda nisu razmišljali. O svojim iskustvima u poljoprivredi prisutnima je pričala Ines Dundović, vlasnica "Veggie d.o.o" koja je i sama aplicirala za sredstva iz mjere 6.1.

"Kako nisam naslijedila gospodarstvo, poljoprivredom sam se počela baviti skroz ispočetka, kupivši šest ha zemljišta. U početku mi je najveći problem bio nedostatak mehanizacije. Prije nego što sam se počela baviti poljoprivredom, gledajući ljude oko sebe, nije mi ni na kraj pameti bilo da je riječ o nečemu tako skupom, ali otkako sam i sama u tom poslu, vidjela sam da me obrada zemlje po hektaru dođe ogromnih 500 eura."

Iako je Ines magistra agronomije, godinama je radila izvan struke dok se nije odlučila sama na uzgajanje voća i povrća.

"Kad sam krenula na agronomiju znala sam da ne želim raditi u nekoj poljoapoteci kao agronom. Počevši ovaj posao osim uzgajanja eko hrane moj cilj je bio pomoći u zapošljavanju lokalnog stanovništva jer ako se ovako nastavi, uskoro ću svaki put kad poželim popiti kavu s prijateljima morati se uputiti u Njemačku."

Kako preživjeti do prve zarade

Mladim ljudima koji se poljoprivredom počnu baviti od početka, bez nasljedstva, najveći je problem kako preživjeti do prve zarade. S istim problemom se susrela i Ines.

"To je bio razlog zbog kojeg sam se prijavila za mjeru 6.1.", priča Ines. "Nakon što sam našla konzultatsku tvrtku prijavila sam se za ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Sad mi preostaje samo čekanje i nada da će moja molba dobiti zeleno svjetlo."

O slovenskim iskustvima u provedbi mjere "Mladi poljoprivrednici" govorio je Rok Damijan, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Slovenije, dok je dr. sc, Ornella Mikuš s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala predavanje "Mladi poljoprivrednici u ruralnom području Europske unije" u kojem se posebno dotakla problema nasljeđivanja u obiteljima koje se bave poljoprivredom. O preuzimanju gospodarstva u praksi govorila je Valentina Hažić s višestruko nagrađivanog OPG-a Hažić iz Jurovčaka:

"Iako su moji roditelji svoje imanje podigli samo sa osnovnom školom, uz puno rada i znoja, uvijek im je bilo važno školovati mene i sestru. Nakon što sam ja završila agronomiju, a moja sestra turistički menadžment i jedna i druga smo godinama radile u drugim tvrtkama da bismo se vratile doma i primjenile ono naučeno na vlastitom gospodarstvu", priča Valentina. "Čak i kad smo bile na studiju, naši roditelji su uvijek poštovali naše mišljenje i imale smo pravo donošenja odluka, što nije uvijek slučaj u obiteljskim gospodarstvima".

OPG Hažić prava je tvornica voća u malom, a većinu svojih proizvoda prodaju u Vinskoj kući Hažić koji su uredili prije šest godina, tako da nemaju problema s naplatom od trgovačkih lanaca što je čest problem malih proizviđača.

"Osim jabučnog soka i octa u prodaji imamo sušene jabuke, sušenu koprivu i bazgu za čaj, a godišnje napravimo i oko 20.000 litara vina".

Kako se prijaviti za mjeru 6.1.

U sklopu konferencije djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mladim poljoprivrednicima objasnili tko se i kako može prijaviti za mjeru 6.1.

"Korisnici ove mjere su mladi poljoprivrednici, osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina na dan podnošenja Zahtjeva za potporu, koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu."

Djelatnici Agencije ovom prilikom su odgovorili na brojne optužbe o odbijanju molbi zbog banalnih stvari kao što je krivi zarez ili rečenica viška.

"Nikad nitko nje bio odbijen zbog krivog zareza u projektu, ali jest ako papiri nisu bili u potpunosti ispunjeni i ako su se uvjeti stvarali na umjetan način", zaključili su.


Tagovi

Mjera 6 Ministar Davor Romić Mladi poljoprivrednici


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P