Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 22.03.2016. 13:30

Nije šala - isplata potpora početkom travnja!

Kako je Državni proračun za 2016. prihvaćen, isplata izravnih plaćanja će započeti u travnju!

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com
  • 12.618
  • 1.717
  • 0

Isplata izravnih plaćanja će početi početkom travnja, kako je nedavno najavio ministar poljoprivrede Davor Romić. Kako ne biste pomislili da je to priprema za prvoaprilsku šalu, potvrdio je to i vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ivan Macanić, danas na zatvaranju IPA TW projekta u Zagrebu.

Hoće li potpore biti isplaćene u jednom komadu?

"Isplata izravnih plaćanja počinje početkom travnja. Sva planirana plaćanja bit će izvršena najkasnije dva tjedna od dana početka isplate. Još uvijek nemamo informaciju hoće li u ovoj fazi biti isplaćena sva preostala sredstva za izravna plaćanja ili će biti još isplata. Ako sada ne budu isplaćena sva sredstva poljoprivrednicima, ona će im biti isplaćena najkasnije do 30. lipnja", rekao je Macanić za Agroklub.

Još uvijek nije poznato hoće li potpore biti isplaćene u punom iznosu ili će isplata biti organizirana u dva dijela, no u potpunosti će se isplatiti do 30. lipnja 2016.

Ovo je potvrda pozitivnih vijesti za domaći poljoprivredni sektor koje dolaze od vodstva operativnog tijela, i to samo dan nakon što je Sabor RH usvojio državni proračun. Usvajanje proračuna bio je preduvjet da se počne razmišljati o isplati sredstava, unatoč tome što je ova stavka bila predviđena u tehničkom proračunu prošle Vlade.

Proračun zeleno svjetlo isplati potpora!

Sudeći prema izjavi Macanića, većina hrvatskih poljoprivrednika mogu očekivati uplate na svoje bankovne račune do polovine travnja.

Do polovine travnja sredstva bi mogla biti isplaćena

Konkretan podatak o točnom datumu početka isplate izravnih plaćanja još uvijek nije objavljen javnosti. Pokušali smo ga doznati od pomoćnika ministra poljoprivrede Maria Njavro, ali on nije želio komentirati ovu temu koja je uvijek vrući krumpir hrvatske poljoprivrede.

Inače, predviđeno je da iz EU proračuna (Europski jamstveni fond + Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: M 10,11,13 i 18) ove godine povlačimo gotovo dvije milijarde kuna za izravna plaćanja. Od tog je iznosa, u studenom prošle godine, poljoprivrednicima već isplaćeno 750 milijuna kuna predujma, kako podsjećaju iz Agencije za plaćanje.

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com


Tagovi

Ivan Macanić APPRRR Davor Romić IPA TW Potpore


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.