Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 23.11.2014. 10:15

Nestalo 55.000 OPG-a u proizvodnji mlijeka!

Hoće li Vlada i Ministarstvo prepoznati inicijative Udruge Život kao potrebnu pomoć za osnaživanje i sprečavanje propasti malih OPG-a?

Foto: depositphotos.com
  • 4.353
  • 2.102
  • 0

Od 2002. kada ih je bilo 65.000, danas je u proizvodnji mlijeka samo 9.927 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Od kolovoza 2013., nestalo je još 700 mliječnih farmi. 700 obitelji. Pomnožite to s dodanom vrijednosti koju bi oni proizveli, s PDV-om, plaćanjem poreza, s prostorom iz kojeg dolaze, zapošljavanjem. Ako hrvatsko mlijeko propada zajedno s hrvatskim farmama, što onda pijemo?

Gledano s novinarske strane, u kojoj je teško (ponekad i štetno) ostati objektivan, priča je toliko važna za našu budućnost, da bi cijeli tekst možda trebalo napisati crvenim slovima. Ali pošto ipak držimo do zdravlja naših čitatelja, nećemo to učiniti. Reći ćemo samo da je ova priča toliko važna da bi, ukoliko ne dođe do reakcije od strane države, javnosti i samih proizvođača, ubrzo mogla postati tragična.

Zapitali smo se, zajedno s članovima Udruge Život, što to još drži mlade na selu. Uz svakodnevnu neizvjesnost, mladi poljoprivrednici suočavaju se s problemima opstojnosti uz koje je nemoguće raditi, proizvoditi hranu i osiguravati prehrambenu neovisnost. Tako smo danas ovisni o uvozu više nego ikada, a gospodarstva se gase munjevitom brzinom. Sljedeće godine, nastavljajući trenutne trendove, vjerojatno ih više, kako kažu, neće ni biti.

Nema govedarstva - nema ni poljoprivrede!

"Iako nam je u pisanom odgovoru premijer Milanović rekao da nas ministri poljoprivrede i financija moraju primiti na razgovor, ni od Jakovine, ni od Lalovca odgovora nema. Ako propadne poljoprivreda, propast će i država", kaže Antun Laslo, predsjednik Udruge OPGH Život.

Udruga donosi Inicijative za promjenu Uredbe o Gospodarskom programu te Izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu!

"Izostala je suradnja s institucijama i kontrola situacije na selu. Posebno nam je teško govoriti o tome. Dolazimo većinom s gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. A ona propadaju svakodnevno.

Ironično je što EU podupire mala gospodarstva i ekološku proizvodnju. To je sve ono što podupiremo i mi, ali izostaje potpora Ministarstva, dijaloga nema.

Nestalo još 700 OPG-a koji proizvode mlijeko!

Dolazim ovdje kao načelnica općine iz koje mladi masovno odlaze i to je ono što treba zabrinjavati hrvatsku javnost. Ponavljam, dvije trećine Hrvatske je ruralno područje. Mladi odlaze, a Hrvati danas u trgovinama ne mogu doći niti do jedne litre domaćeg mlijeka. To što kupujemo su raznorazni pripravci koji su u laboratorijima smiksani i prezentirani kupcima. Institucije, inspekcije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ne obavljaju svoj posao", izjavila je Ružica Vukovac, načelnica općine Velika Kopanica.

Dnevno uvezemo 200 teladi za tov!

"Dnevno u Hrvatsku uvezemo 200 teladi za tov. Sa srpnja na kolovoz ove godine, u samo jednom mjesecu (!), ugašeno je još 167 gospodarstava koji su proizvodili mlijeko. Ni ostalima nije bolje. Seoski prostor je devastiran, mi živimo ono o čemu pričamo svaki dan. Naši prijedlozi su životni, a ono što nam trenutno najviše treba je ranija isplata potpora.

Žurna isplata potpora!

Austrijski, slovenski, francuski, mađarski, irski, njemački poljoprivrednik, dobit će prvi dio potpora sa 01.12.2014. Neki bi rekli, to su napredne zemlje. Baš zato što su napredne, trebamo ih slijediti. To su pametne zemlje. Drugi dio potpore svima će biti isplaćen do 31.3.2015. Ti ljudi će nama izvoziti hranu u još većoj količini jer će samim time biti konkurentniji. A to je ono što nama nedostaje. Potpora države, dijalog i konsenzus.

"Treba nam Poljoprivredna banka!"

Još jedna stvar koja bi zadržala ljude u ruralnom prostoru, a može se napraviti izmjenom samo jedne uredbe na jednoj sjednici Vlade. To je promjena Uredbe vezane uz Gospodarski program za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Mladi iz Udruge su samostalno izradili prijedlog koji obuhvaća promjene potrebne kako bi se zadržali mladi na selu.

Hrvatska treba Hrvatsku poljoprivrednu banku čim je to prije moguće. Distribuirao bi se novac, održala bi se ova proizvodnja, takva kakva je i učinila bi nas likvidnijim.

Uključiti PDV u cijenu poljoprivrednih proizvoda, reformirati porezni sustav, sve to država može napraviti vrlo brzo i spriječiti propast koja nam slijedi", rekao je Miroslav Kovač iz Udruge OPGH Život.

Traži se hitna izmjena Uredbe Gospodarskog programa!

Mladi iz Udruge su izradili i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, s konačnim prijedlogom Zakona koji možete naći u prilogu ispod teksta. Mogli bi ih nazvati i poljoprivrednicima novog doba jer su obrazovani, puni inicijative i bave se onim problemima koji bi trebali biti u fokusu svakog građanina, a posebno proizvođača. Nažalost nisu, pa tako većina posla ostaje na njima. Ni to im nije teško, jer kako kažu, sad je biti ili ne biti?

Ako se sustav bodovanja pri zakupu zemljišta nastavi provoditi na ovakav način koji je usmjeren prema velikim sustavima, sljedeće godine izgubit ćemo zemljište. Centralistički je nastrojen i nije u skladu s europskim težnjama. Dok vlast ne uvidi da su potrebne hitne izmjene, mladi će odlaziti, a onda će tek vidjeti što znači urušena ekonomija.

"Zemljište je osnova proizvodnje. Zakon o zemljištu je izvor problema i osnova Gospodarskog programa. Nadamo se da će Ministarstvo i Vlada uvažiti naše prijedloge o njihovim izmjenama. Trebamo se ugledati na zemlje EU koje su 90% zemljišta dale upravo malim gospodarstvima" smatra Vinko Sičaja, mag. ing. agr., koji nije siguran hoće li se sljedeće godine uopće zvati - hrvatskim poljoprivrednikom.

Više nije pitanje može li se od poljoprivrede u Hrvatskoj (pre)živjeti, već koliko vremena poljoprivrednicima, uz ovakve uvjete proizvodnje, u Hrvatskoj ostaje?

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPGH Život Izravna plaćanja Žurna isplata Zakon o poljoprivrednom zemljištu Porezni sustav Antun Laslo Ružica Vukovac Vinko Sićaja Vladimir Maričić Miroslav Kovač Gospodarski program Vlada Tihomir Jakovina Hrvatska poljoprivredna banka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]