Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 02.02.2016. 16:35

Nemojte zaboraviti probleme OPG-ova

Udruga OPGH-a Život pisala Oreškoviću: Molimo Vas, razmotrite osnovni problem hrvatske poljoprivrede!

Foto: Facebook
  • 1.264
  • 308
  • 0

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske Život uputila je pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću sa zamolbom da se hitno razmotre osnovni problemi hrvatske poljoprivrede, a to je stvaranje uvjeta da obiteljska poljoprivredna gospodarstva na selu zauzmu ono mjesto u gospodarstvu kakvo imaju u svim naprednim europskim zemljama.

Zahtjev da se Hrvatska prehrani vlastitim bogatstvima nije samo infrastrukturno, ekološko, okolišno i sigurnosno pitanje, nego je to jedna od temeljnih gospodarskih zadaća, ističe u pismu premijeru Oreškoviću predsjednik udruge Život, Antun Laslo.

Nova Vlada - stari izazovi!

Proizvodnja hrane u Hrvatskoj na niskim je granama. Uvozom pokrivamo polovinu domaćih potreba, pa i za osnovnim namirnicama poput mesa i mlijeka. Oko 700 milijuna eura godišnje iz europskih fondova, namijenjenih poticanju primarne poljoprivrede - ne iskorištavamo dovoljno. Više od trećine potpora odlazi velikim sustavima, iako čine tek 1% ukupnog agrara. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima bez zemlje nema opstanka. Mali i srednji proizvođači nikako da dođu u posjed državnog poljoprivrednog zemljišta, a ima ga više od 700 tisuća hektara. To su jedni od glavnih izazova s kojima će se u koštac morati uhvatiti poljoprivrednici, struka i nova vlada.

"Da bi se postigao rast BDP-a i sanirao možda najozbiljniji strukturni uzrok vanjskotrgovinskog deficita, nisu nam potrebna ulaganja u skupe nove tehnologije ni prodori u zahtjevna strana tržišta, nego je dovoljno da Hrvatska stvori okružje u kome se vrednuje rad i zalaganje poljoprivrednika", smatra Laslo.

Program razvoja poljoprivrede

Podsjeća i da je Udruga OPGH-a Život izradila okvirni i vremenski definiran program razvoja poljoprivrede, koji je, kaže, MOST uvrstio u svoj izborni program, a i Domoljubna koalicija preuzela njegove najznačajnije dijelove.

"Taj program i njegovi vremenski prioriteti zatim su potvrđeni i u koalicijskim pregovorima. Dio programa može se nazrijeti i u smjernicama Vlade za Ministarstvo poljoprivrede, ali u njima nije nažalost dovoljno jasno izražen cilj i vizija djelovanja države", ocjenjuje Laslo u pismu premijeru te dodaje:

"Smatramo da je od iznimne važnosti da kao najodgovornija osoba za odrednice gospodarske politike i kao čovjek velikog praktičnog iskustva u provođenju paradigmatskih promjena u upravljanjima sustavima čim prije budete upoznati s našim iskustvima i razlozima katastrofalnog stanja u poljoprivredi".

Predsjednik OPGH Život također je pozvao premijera Oreškovića da ih primi kao predstavnike najveće općenacionalne seljačke udruge te izražava uvjerenje da bi praktična iskustva članove Udruge Život mogla pomoći u provedbi ciljeva poljoprivredne politike, o kojima su, kaže Laslo, koalicijski partneri suglasni.

Foto: Facebook


Tagovi

Tihomir Orešković Udruga Život Pismo premijeru OPG Poljoprivredno zemljište Potpore Antun Laslo Domoljubna koalicija MOST


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."