Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 14.04.2016. 13:30

Nema straha od stranih investitora!

Na terenu i dalje nevjerica, a reagirali su i domaći gospodarstvenici koji godinama vape za poljoprivrednim zemljištem. Ironično se pitaju trebaju li promijeniti državljanstvo da premijer u Hrvatskoj potraži i za njih ne 10.000, nego samo stotinjak hektara zemljišta. Što se tiče špekulacija o Monsantu, osječki etičar dr.sc. Ivica Kelam govori da opasnosti nema, ali da moramo biti na oprezu.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 1.210
  • 61
  • 0

Na terenu i dalje nevjerica, a reagirali su i domaći gospodarstvenici koji godinama vape za poljoprivrednim zemljištem. Ironično se pitaju trebaju li promijeniti državljanstvo da premijer u Hrvatskoj potraži i za njih ne 10.000, nego samo stotinjak hektara zemljišta.

Domaći poljoprivrednici ideju su Oreškoviću ocijenili potpuno suludom, jer, kako kažu, nudi zemlju strancima a ne poznaje hrvatske zakone. Na to upozorava i poljoprivredna struka, podsjećajući kako je Hrvatska s Europskom unijom ispregovarala da stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište sedam godina od pristupanja u članstvo EU, tako da, ukoliko se vlast bude držala zakona, razloga za paniku i opasnost ne bi trebalo biti. Premijer Orešković je jučer na sjednici Vlade javno obznanio i podatak da je tajanstveni investitor povukao ponudu nakon medijske prašine koju je izazvao.

Za sada nema razloga za paniku

"Ove najave o 10.000 hektara za koje je zainteresiran neki strani investitor su neostvarive. Imamo problem, što predstavlja komparativnu prednost, da imamo iscjepkane parcele, tako da mi jednostavno nemamo nigdje 10.000 hektara u komadu da bi zainteresirani investitor mogao njih otkupiti. Vjerujem da za sad te opasnosti nema, ali dobro je da je javnost alarmirana i svjesna", objašnjava nam dr.sc. Ivica Kelam, bioetičar.

Što se tiče špekulacija o Monsantu, osječki bioetičar vjeruje kako ta kompanija nije zainteresirana za kupovinu zemljišta. Monsanto je, smatra, samo isključivo zainteresiran za prodaju svoga sjemena u Hrvatskoj.

Monsanto već petnaestak godina na hrvatskom tržištu

"Monsanto se nalazi na hrvatskom tržištu već petnaestak godina, gdje uredno prodaju svoje hibridno konvencionalno sjeme kukuruza, marke Dekalb. To je njihovo ustavno pravo i ne vidim nikakvih problema. Problem nastaje ako bi oni pokušali prodavati GMO sjeme za koje nemaju dozvolu. Ako bi to napravili, činili bi kazneno djelo. Imamo zakone kojih se treba pridržavati. Zakoni su načelno dobri, samo je problem primjene", ističe Kelam.

Kada bi GMO ipak došao na hrvatska polja, to bi bila velika katastrofa jer imamo odličnu priliku u okvirima EU isprofilirati se kao zemlja koja će proizvoditi ekološku i zdravu hranu, navodi ovaj stručnjak. Zaključuje kako unatoč svemu, razloga za paniku nema, ali moramo biti na oprezu.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Monsanto GMO Europska unija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]