Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 28.03.2014. 07:40

Navodnjavano zemljište u Srbiji skuplje se cijeni

Za razliku od Srbije, gdje je najskuplja zemlja ona koja se navodnjava, u Hrvatskoj je najskuplja ondje gdje je i najkvalitetnija, a to je vukovarsko područje i područje Baranje.

Foto: depositphotos.com
  • 262
  • 45
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište pripremila je nedavno Vodič za zakup zemljišta u šest koraka za poljoprivrednike i jedinice lokalne samouprave (gradove i općine) koji na jednostavan i lak način objašnjava postupak zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Pripremom i objavom Vodiča, Agencija za poljoprivredno zemljište želi informirati poljoprivrednike i jedinice lokalne samouprave o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem te ih dodatno uputiti u sam postupak zakupa.

Cijene zemljišta od ulaska u EU nešto su manje

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, stranci nisu počeli kupovati našu zemlju, kako se to u nekim krugovima očekivalo. Iako je možda još prerano za donošenje zaključaka jer se u samo nekoliko godina situacija može potpuno promijeniti, očekuje se da cijena hrane u svijetu može samo rasti, a zemljište bi, prema nekim očekivanjima, moglo dobiti na cijeni. U proteklih godinu dana cijena poljoprivrednog zemljišta ipak je snižena za oko 20 posto. Poljoprivrednim zemljištem trguje se po prosječnoj cijeni od 5.000 do 7.000 za hektar.

Na tržištu se traže posebno veće površine, od 10 hektara pa nadalje. No, postoje i primjeri ulaganja kapitala u zemljište, i to tvrtki koje se ne bave poljoprivredom. Hektar zemlje u zakupu godišnje se plaća od 1.000 do 1.500 kuna. To zemljište one u pravilu daju u zakup drugim proizvođačima. Hoće li i koliko profitirati od tog ulaganja, teško je reći, premda ne treba zaboraviti da je ulaganje u zemljište u pravilu dugoročno.

Ugrađeni sustav za navodnjavanje diže cijenu zemljišta

Jedna od tvrtki koja u našoj regiji kupuje poljoprivredno zemljište kad god joj se za to pruži prilika su Europlantaže d.d. Interes za kupnju poljoprivrednog zemljišta vrlo je velik i brzo ga se može prodati zavisno, naravno, od cijene i kvalitete. Cijena poljoprivrednog zemljišta varira od 2.000 do 8.000 eura po hektaru, ovisno o okrupljenosti i kvaliteti zemlje. Male parcele se ipak teže prodaju, dok se okrupljeno zemljište, od 100 i više hektara, može lako prodati, i to za čak 8.000 eura po hektaru. Cijena poljoprivrednog zemljišta, ako ono ima i izgrađen sustav za navodnjavanje, znatno raste.

Srbija ima najskuplje poljoprivredno zemljište u okruženju

Trenutačno u okruženju najskuplje poljoprivredno zemljište ima Srbija i to ono koje se navodnjava, a ima ga oko 300.000 hektara. U Hrvatskoj, nažalost, nema značajnijih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, i to zbog apsurdne politike koja se vodi u našoj zemlji, a ne koristi nikome. Iako iz europskih fondova realno možemo dobiti i 100-postotno financiranje projekata navodnjavanja, sada smo u situaciji da nemamo ni projekte za početak investicija. Tek sada Hrvatske vode planiraju započeti projekt navodnjavanja u Baranji. Predviđeno trajanje samog projektiranja je čak četiri godine, a ironično je da bi građevinski radovi za kompletno navodnjavanje na predviđenih 6.000 hektara u Baranji, trajali samo tri mjeseca. Sve što je potrebno za investiciju su cijevi u dužini od dva kilometra i pumpe. Trošak navodnjavanja pak, za spomenute četiri godine projektiranja, nerealno povećava cijenu investicije i dovodi u pitanje kompliciranost provođenja projekta, a posebno pitanje je kome to ide u korist?

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Cijena Poljoprivredno zemljište Srbija Baranja Postupak zakup Zakup zemljišta Vodič za zakup Ulaganje Kapital Navodnjavanje Cijevi Pumpe Projekti Sredstva Financiranje Agencija za poljoprivredno zemljište Jedinice lokalne samouprave


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.