Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvenstvo Hrvatske u oranju
  • 15.09.2014. 09:00

Naravno da blato ne smeta hrvatskim oračima

Oni su ti koji oru i kada drugi to ne mogu. Svi su pobjednici koji su u subotu orali u Požegi. No, dvojica među njima morala su biti odabrana da budu najbolji. To su Kuharić i Hrgović. Oni će našu zemlju predstavljati u Danskoj na Svjetskom prvenstvu.

  • 1.794
  • 265
  • 0

Tri dana prije natjecanja, ogromne količine kiše prijetile su da se natjecanje orača Hrvatske otkaže. Dva dana prije, stanje je bilo još gore. No, pala je odluka. Natjecanja će biti pa kako bilo da bilo. Nisu poljopirvrednici mlakonje. Oni to mogu. U petak je na treninzima bilo još gore, ali vremenska prognoza je obećavala barem da na dan natjecanja neće biti kiše. Blato do grla, ali uporni organizatori i natjecatelji nisu se dali smesti.

Natjecanje u oranju

U točno zakazano vrijeme u subotnje prijepodne, orači iz 16 županija odmjerili su snage u 12. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske, koje se održalo na ratarskim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. Isto tako, zabilježen je i rekordan odaziv natjecatelja na 3. Državno natjecanje u oranju s konjima, njih 12 iz četiri županije.

Najuspješniji u kategoriji plugova premetnjaka bio je Milenko Hrgović iz Vaške iz Virovitičko-podravske, a u kategoriji plugova ravnjaka Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije. Najuspješniji u oranju s konjima bio je Ivan Despotović iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Sponzori natjecanja AgroPMD, Opruga Dežanovac koliko su mogli pokazali su svoje strojeve za predsjetvenu obradu tla na improviziranim štandovima. Svaka županija je imala i svoj mali štand gdje su se njihovi gosti i natjecatelji mogli okrijepiti. Iako su svima noge propadale doslovce preko zglobova, uporno su obilazili štandove, ali i natjecatelje koji su stvarno pokazali zavidno znanje. Pobjednici su se plasirali na Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Danskoj.

Blato ne smeta hrvatskim oračima

Ivica Prpić, glavni organizator i djelatnik savjetodavne službe sa svojim suradnicima savjetodavcima, uspio je ovo natjecanje privesti kraju, i izjavio nam je kako je ovo po mnogo čemu jedinstveno natjecanje. I po uvjetima, ali i po prvi puta ovako velikom broju natjecatelja u natjecanju u oranju s konjima. To je trebalo vidjeti. Doista je to bio mukotrpan posao. Prekrasni snažni konji uz pomoć dva vodiča uz njihove glave doslovce su prevrtali zemlju kopitima, a plug je plivao požeškom zemljom.

U đačkom domu bili su smješteni svi natjecatelji i suci. Tijekom natjecanja pekle su se kobasice i kotlovina, pilo pivo. Na međimurskom štandu jeo se odličan grah. Iz primorskih županija stigle su smokve, pršuti i sirevi, a iz kontinentalnih kobasice, kuleni i druge poslastice. Svi su donijeli svoja vina i uz pjesmu i hranu sve je išlo lakše, pa su i plugovi bolje radili. A tu je bilo doista šaroliko društvo. Viđene su gotovo sve najpoznatije svjetske marke.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Požega Plug AgroPMD Opruga Blato Kiša Prpić Milenko Hrgović Tomislav Kuharić Ivan Despotović Obrada tla Pred sjetvu Kobasice Kuleni Smokve Pršuti Sirevi Kiša


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo