Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 22.07.2014. 17:45

Nakon 4 godine, EU vratila uvozne carine!

Možemo reći kako je tržište u ovom trenutku uglavnom fokusirano na snažne proizvodne prognoze, a malo na to kako će se ponuda i potražnja razvijati nakon žetve.

Foto: www.depositphotos, anobis
  • 656
  • 90
  • 0

Uznemirujuće slike i naslovi u medijima koji dolaze iz Ukrajine, poslužile su kako bi se svijet podsjetio da je ta regija daleko od stabilnog. No bez direktnog utjecaja na zalihe žitarica i činjenicu da velike globalne zalihe postaju realnost, cijene opet prisilno padaju.

Ponovna uspostava uvoznih carina u EU!

Žetva na području sjeverne hemisfere i dalje napreduje, iako kiša u Europi finalnu kvalitetu stavlja pod upitnik. Pad cijena se većinom odvija pod utjecajem tržišta kukuruza gdje ključni proizvođači poput SAD-a, Kine i Ukrajine očekuju jako dobar ovogodišnji urod. Skoro savršeni uzgojni uvjeti u Kukuruznom pojasu (Corn Belt), regiji na srednjem zapadnu SAD-a, predstavljaju najbolje uvjete unazad 20 godina, posebno u usporedbi sa velikom sušom u 2012. godini.

Pad cijene kukuruza dovelo je Europsku komisiju do toga da ponovo postave uvozne carine, koje su bile na nuli zadnje četiri godine. Uvozne tarife su uvjetovale izolaciju cijene žitarica u EU, od ostatka svjetskog tržišta. Agencija Reuters prognozira kako bi svjetska proizvodnja kukuruza mogla narasti 22 Mt iznad trenutne USA prognoze.

Kuda idu te cijene?

Niti na tržištu uljarica situacija nije drugačija. Čvrste zalihe i povoljni uzgojni uvjeti također su utjecali na pad cijena i to tijekom cijelog tjedna pa su tako cijene dotakle najnižu granicu do sada. Prošli petak, 18. srpnja, cijene u Parizu stale su na 323.25 €/t, a cijene soje u Chicagu pale su za 9 %, zaključno sa 432.34 $/t. Cijene uljarica išle su istom silaznom putanjom.

Cijene uljane repice i odnos funte i eura

Zadnji podaci, izdani prošli tjedan od strane britanske Uprave prihoda i carina (HM Revenue and Customs), posljednjih 7.3 Kt uljane repice izveženo je u svibnju 2014. i to je najniža količina od listopada 2013. godine. Isti mjesec uveženo je 3.9 Kt uljane repice, što je za 2.5 Kt manje nego u mjesecu travnju, a druga najmanja količina u sezoni 2013./14. pa sve do danas.

Cijena uljane repice u Velikoj Britaniji je u konstantnom trendu opadanja. Povoljni uzgojni uvjeti, pritisak žetve i jakost funte u odnosu na euro, kombinacija su koja stavlja pritisak na cijene uljarica koje je postavila Velika Britanija. Funta je unazad par tjedana ojačala pa tako sada 1£ vrijedi 1.26€ odnosno 1.71$

Malezija povećala izvoz, a Argentina ga zaustavila štrajkom!

U usporedbi sa izveženim količinama u lipnju, izvoz malezijskog palminog ulja u srpnju povećan je za 10.6 %, na 864 Kt, kako javlja nadležna kargo služba Societe Generale de Surveillanc. Povećanje su uglavnom potakli čak 80 % veći izvozi u Kinu, u prvih 20 dana mjeseca srpnja.

Kao što smo najavili prošli tjedan, argentinski vozači održali su štrajk, što je utjecalo na izvozne luke tako što je zaustavljen rad njih čak 22, odakle 80 % državnog uroda žitarica odlazi u izvoz.

Foto: www.depositphotos, anobis


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Žitarice Uljana repica Soja Europska komisija Uvozne carine Pad cijena žitarica Malezija Argentina SAD Velika Britanija Uvoz Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]