Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revitalizacija tla
  • 25.07.2015. 18:20

Najveći volonterski projekt poboljšanja tla u HR!

Podizanje biogenosti tla na području koje je stradalo u lanjskim poplavama, na području županjske Posavine biti će nužno kako bi se osigurale normalne razine uroda.

  • 405
  • 18
  • 0

Podizanje biogenosti tla na području koje je stradalo u lanjskim poplavama, na području županjske Posavine biti će nužno kako bi se osigurale normalne razine uroda. Usred ljeta, razvidno je da će urodi na poplavljenim površinama podbaciti, jer su poplave iz tla isprale organsku tvar. 50% tala je poslije poplave izrazito sabijeno, bubre koloidi, a propusnost zemlje je ograničena. Najteže je pogođeno tlo na kojemu se voda zadržavala više od mjesec dana, gdje su nanosi materijala bili i do jednog metra.

Iako se očekivalo kako će se tim problemom pozabaviti država, ni pet mjeseci poslije nije bilo reakcija iz resornog ministarstva. Kako ne bi gubili vrijeme, u Vukovarsko-srijemskoj županiji su se odlučili udružiti i samoorganizirati. Pokrenut je tako veliki projekt revitalizacije tala koji obuhvaća 230 korisnika, sa 600 parcela, a dijelom je financiran i donacijama.

Kalcizacijom i sideracijom povećati prinose za 10%

Poljoprivreda u poplavljenom području!

Županjska Posavina je postala velika učionica, ali i radilište, a funkcioniraju na donacijama, bez pomoći Ministarstva poljoprivrede. Na temelju kemijske analize tla, provode se mjere popravka tla - kalcizacija na 2.800 hektara i sideracija na tisuću hektara. Sveukupno je pogođeno u toj županiji 5.800 hektara. Županiju će to koštati 270 tisuća kuna, i općinu 60 tisuća kuna, dok su ostatak donirale tvrtke i dobri ljudi. Ukupno je za projekt skupljeno oko tri milijuna kuna.

"Unosom biogenih elemenata tlo će ponovno oživjeti, jer bez tla nema poljoprivredne proizvodnje. Sredstva su osigurana, a s provedbom počinjemo nakon žetve. Ukoliko se na 95% površina ove mjere provedu u ove tri do četiri godine, prinosi će se dignuti za 10%", prema mišljenju Gorana Tkalčeca iz Agrokontrole.

U Hrvatskoj jedan ovakav obuhvatan projekt poboljšanja zemljišta nikada nije proveden pa možda ovakav program posluži kao poticaj i drugim županijama, pa i na državnoj razini.


Tagovi

Poplava Kalcizacija Tlo Organska tvar Biogenost tla Revitalizacija tla Parcele Financiranje Donacije Posavina Poplavljene površine


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com