Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njemačka
  • 28.01.2014. 08:00

Nadute krave krivci za eksploziju štale

Na njemačkoj farmi eksplodirala je i u požaru izgorila štala. Glavni i dežurni krivci - devedeset nadutih krava

Foto: freepik.com
  • 999
  • 73
  • 0

Devedeset nadutih krava na jednom mjestu očito nije bila dobitna kombinacija za njemačku farmu, na kojoj je uslijed nadutosti životinja i ispuštanja plinova došlo do eksplozije i požara.

Nakon što je plin metan izašao iz devedeset nadutih životinja štala je eksplodirala i gotovo je cijela uništena, a jedna krava zaradila je opekline. Naime, visoku koncentraciju plina u štali u jednom je trenutku potpalio statički elektricitet, pa je došlo do eksplozije i požara.

Metan je bezbojni zapaljivi plin, bez mirisa i sasvim je uobičajeno da se nalazi u tijelu domaćih životinja, preživača. Krave ispuštaju najviše metana kroz probavu, tj. oslobađajući vjetrove. Statistike o količini koju ispuštaju variraju. Neki podaci tvrde da se radi od 100 do 200 litara dnevno, dok drugi navode čak 500 litara. U svakom slučaju, to je velika količina koja se može usporediti sa zagađenjem koje dnevno proizvede jedan automobil.

Stručnjaci s argentinskog Instituta za poljoprivrednu tehnologiju putem jednog istraživanja utvrdili su da krava težine 550 kilograma proizvodi 1000 litara metana na dan, što je trećina ukupne količine metana koji nastane u Argentini. Studija Američke organizacije za hranu i agrikulturu kaže da bi se emisija metana koji poljoprivreda proizvede mogla povećati za 60 % do 2030-te godine.

Foto: freepik.com


Tagovi

Eksplozija štale Njemačka Metan Krave Nadutost Požar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.