Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 05.10.2015. 15:40

Nadoknada šteta od suše ratarima i stočarima?

Najavljeno je 500 milijuna eura za sve države članice za ublažavanje posljedica nastalih ruskim embargom, ali i šteta od suše diljem EU. Hrvatska će dobiti sveukupno 1,8 milijuna eura.

  • 998
  • 77
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za Mjeru 5 vezano za štete koje su nastale od suše i od požara. Natječaj je bio raspisan do kraja rujna, a ponegdje su štete bile i do 70%. Štetu će u većem dijelu kompenzirati Europa.

Kriteriji su takvi da za umanjenje štete nastale u nepogodama i katastrofama, mora biti 30% narušen proizvodni potencijal OPG-a. To se odnosi na cijeli spektar, od dugogodišnjih nasada, opreme i stradalih objekata.

Tko će nadoknaditi štete na ratarskim kulturama?

Ta Mjera ipak ne obuhvaća ratarske kulture i jednogodišnje usjeve. Izvor nadoknade tih šteta tek se traži. "Na Vijeću ministara i u koordinaciji s komisijom iznalazimo modele da naši ratari i stočari koji imaju proizvodnju dobiju nadoknadu štete. Raspisano je stanje elementarne nepogode za velik broj županija. Pokušat ćemo pronaći EU izvor sredstava i za te štete. O iznosima još ne govorimo jer se to još mora dogovoriti. Taj iznos je uključen u mjere pomoći od EU koje su najavljene vrlo brzo", kaže Jakovina.

500 milijuna eura pomoći za štete od suše diljem EU

Najavljeno je 500 milijuna eura za sve države članice za ublažavanje posljedica nastalih ruskim embargom, ali i šteta od suše diljem EU. Hrvatska će dobiti sveukupno 1,8 milijuna eura. Koliko će i kada sredstva biti isporučena, tek treba biti ispregovarano. Za zadužene farmere, dugovi ne igraju ulogu, ali stanje gospodarstava da. Nešto više u videoprilogu ispod teksta.


Tagovi

Mjera 5 Suša Požar Proizvodni potencijal OPG Ruski embargo Ministarstvo poljoprivrede Nepogode Katastrofe Ratarske kulture Jednogodišnji usjevi Oprema


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!