Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 17.12.2013. 08:00

Na putu do cilja - Program ruralnog razvoja

Jučerašnjim usvajanjem reformnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike, napokon su se ostvarili uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja

Foto: lonelyplanet.com
  • 566
  • 59
  • 0

"Da, hrvatski program ruralnog razvoja treba biti poboljšan i bilo je puno komentara na prvi prijedlog koji nam je predočen, ali to je normalno i nema razloga za zabrinutost. Nema mjesta za sumnju da Komisija neće odobriti program ruralnog razvoja Hrvatske", rekao je u petak glasnogovornik EK za poljoprivredna pitanja Roger Waite.

Nezavisni procjenitelji imali su mnogo kritika i primjedbi na prvi prijedlog Programa ruralnog razvoja, ključnog dokumenta za hrvatsku poljoprivredu u narednom prijelaznom razdoblju. Međutim, stručnjaci u Europskoj komisiji tvrde da je velika količina kritika i primjedbi na prvi prijedlog tog dokumenta normalna, posebno kada je riječ o zemlji koja je tek ušla u EU. Tolika količina primjedbi zapravo pomaže Ministarstvu poljoprivrede da napravi posao što bolje, a proces usvajanja programa ruralnog razvoja je takav da se odvija u stalnoj razmjeni mišljenja između Zagreba i Bruxellesa.

"Nijedna regija u EU još nije dobila odobrenje za svoje programe ruralnog razvoja 2014. - 2020., a prva odobrenja planiramo dati u proljeće sljedeće godine. Nema razloga za zabrinutost jer postoje prijelazna pravila za čitavu 2014. tako da se projekti normalno financiraju" rekao je glasnogovornik Roger Waite.

Jučerašnjim usvajanjem reformnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike, napokon su se ostvarili uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na EU razini, dok je usvajanjem Prijelazne uredbe definirano funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014. godine.

S nastavkom na kritike Europske komisije, Ministarstvo poljoprivrede idućih će mjeseci provesti opsežnu javnu raspravu kroz redovite Savjete s proizvođačima iz raznih sektora, kako bi modeli koji će se nacionalno donositi bili što prihvatljiviji krajnjim korisnicima.

Foto: lonelyplanet.com


Tagovi

Prepravak Roger Waite Kritika Prijedlog Europska komisija 2014. Javna rasprava Prijelazna uredba Program ruralnog razvoja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)