Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naljepnica o ispravnosti
  • 05.05.2014. 10:30

Na prskalicama obvezna oznaka ispravnosti

U Hrvatskoj trenutno postoje četiri ovlaštene ispitne stanice koje ovih dana počinju sa provjerom ispravnosti rada raspršivača i prskalica

Foto: freedigitalphotos.net
  • 581
  • 44
  • 0

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je dobila direktivu da svi uređaji proizvedeni prije 1995. godine moraju biti pregledani najkasnije do 26. studenog ove godine. Nakon isteka navedenih datuma, moguće je koristiti samo one uređaje koji su prošli pregled i posjeduju naljepnicu o provedbi testiranja ovlaštene ispitne stanice.

Prof. dr. sc. Đuro Banaj, voditelj ispitnih stanica Zavoda za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, ističe da tako nalaže izvadak iz Zakona o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine 14/14). Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive upotrebe pesticida (Narodne novine 142/14) formiran je sustav redovitih i obveznih pregleda svih uređaja za upotrebu pesticida, kojim službeno počinje provjera tehničkih sustava za zaštitu bilja na prostorima Lijepe naše.

U Hrvatskoj trenutno postoje 4 ovlaštene ispitne stanice koje ovih dana počinju sa provjerom ispravnosti rada raspršivača i prskalica. Ponosan je što je njegova ispitna stanica obavila prvi pregled raspršivača, koji je učinjen u organizaciji Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije na poljoprivrednom gospodarstvu Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker iz Kutjeva. Pregledu su se odazvali vinari i vinogradari iz Kutjeva i njegove okolice.

Đurđica Kšenek, rukovoditeljica Požeško-slavonske podružnice Savjetodavne službe, ističe kako odaziv ipak nije bio na očekivanoj razini. Naime, tijekom zimskih predavanja poljoprivredni proizvođači su i više navrata upoznati s obvezom ppregleda sustava za nanošenje sredstava za zaštitu bilja.

Kolika je cijena ispitivanja prskalica?

Cijena ispitivanja prskalica i kreće se od 470 do 770 kuna + PDV, ovisno o radnom zahvatu prskalice i broja mlaznica. Kod raspršivača cijena provjere iznosi od 470 do 870 kuna + PDV. Ako je uređaj za primjenu pesticida nabavljen u zemljama EU i nosi ovlaštenu naljepnicu ispitne stanice iz zemlje kupnje i koji jamči da razdoblje pregleda još traje, ispitna stanica uz predočenje dokumentacije priznaje pregled uređaja i izdaje novu naljepnicu.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Prskalice Sredstva za zaštitu bilja Savjetodavna služba Krauthaker Vinogradarstvo Đuro Banaj


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)