Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbrinjavanje životinja
  • 22.05.2014. 12:00

MP: Dosta dezinformacija! Ne ubijamo životinje!

Društvenim mrežama i elektronskom poštom širi se gomila dezinformacija koje uzbunjuju širu javnost, a vezano uz zbrinjavanje životinja i stanje na poplavljenim područjima.

Foto: Renata Žilić
  • 300
  • 35
  • 0

Prema navodima MP, društvenim mrežama i elektronskom poštom širi se gomila dezinformacija koje uzbunjuju širu javnost, a vezano uz zbrinjavanje životinja i stanje na poplavljenim područjima. "Ovim putem dajemo pojašnjenje kako bismo dobronamjernim sugrađanima omogućili nesmetano sudjelovanje u pomoći stradalim područjima.

  • Na poplavljenom području nije proglašena karantena i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja. Određeni dijelovi poplavljenih područja zatvoreni su za civile jer je na tim dijelovima zbog opasnosti naređena prisilna evakuacija. Od 19. svibnja 2014. zabranjeno je kretanje poplavljenim područjima bez dozvole Ministarstva unutarnjih poslova. Stručne službe i službe spašavanja i dalje provode evakuaciju životinja i obilaze poplavljeno područje.
  • Lovci nisu dobili nalog ubijati divljač i životinje koje se još uvijek nalaze na poplavljenom području. Lov i odstrel divljači strogo je zabranjeno u vrijeme i na području poplava jer je divljač, u bijegu pred vodenom bujicom iznimno osjetljiva. Lovci se redovito uključuju u pomoć pri zbrinjavanju divljači i premještanju na sigurna područja, hranjenju i praćenju zdravstvenog stanja. Lovci po potrebi također sudjeluju i u evakuaciji stoke i ostalih životinja na poplavljenim područjima.
  • Životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klaonicama i ministar Tihomir Jakovina nije i neće donositi takvu odluku. Domaće životinje koje su spašene i koje se još uvijek spašavaju s poplavljenih područja smještaju se u za to pogodne prazne objekte privatnih vlasnika koji su velikodušno ponudili svoju pomoć. Ovom im prilikom na tome još jednom zahvaljujemo. Također, spašenim životinjama utvrđuju se vlasnici i o tome se vodi evidencija, prati se njihovo zdravstveno stanje. Stočnu hranu ponudili su poljoprivrednici iz cijele Republike Hrvatske. I njima smo zahvalni na pomoći.
  • Kućni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je danas apel udrugama ljubitelja životinja i volonterima jer nedostaje smještajnih kapaciteta za zbrinjavanje kućnih ljubimaca s poplavljenih područja o kojima vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Iznimno je važno da se svi privremeni udomitelji jave dežurnim veterinarima radi evidencije i utvrđivanja vlasništva životinja. Također, na terenu nedostaje i hrane za spašene pse i mačke. Donatori se mogu javiti kriznim stožerima u poplavljenim mjestima radi dostave pomoći.

Ministarstvo poljoprivrede redovito objavljuje dostupne i provjerene informacije o stanju na poplavljenim područjima na svojim web stranicama i putem medija.

Foto: Renata Žilić


Tagovi

Dezinformacije Stanje katastrofe Poplave Lov Odstrel divljači Klaonice Ubijanje životinja Karantena Evakuacija životinja Stoka Kućni ljubimci Smještajni kapaciteti Stočna hrana Tihomir Jakovina Vodena bujica Poplavljena područja Veterinari


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.