Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sindikati
  • 12.07.2013.

Mogući i masovni prosvjedi

Dosta nam je laži i prevara. Ovo su do sada najgora Vlada i najgore Ministarstvo poljoprivrede, žalio se Pokrovac.

  • 2.076
  • 412
  • 0

"Prevareni smo i izigrani, a najnovija farsa oko otkupne cijene pšenice za čiji kilogram je seljacima ponuđeno 1,05 kuna najnoviji je igrokaz koji se igra samo s jednim ciljem, kako velike i bogate učiniti još bogatijima, a nas male i siromašne otjerati na prosjački štap", poručio je sa konferencije za novinare predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac. Vladu i Ministarstvo poljoprivrede pozvao je da "konačno počnu raditi u korist hrvatskih seljaka" i ako u narednih sedam dana ne odgovore, zašto su ove godine seljacima "ukrali" 800, a prošle godine 700 milijuna kuna poticaja", SHS je spreman seljake povesti u najmasovnije prosvjede do sada.

"Dosta nam je laži i prevara. Ovo su do sada najgora Vlada i najgore Ministarstvo poljoprivrede. Zajedno rade na uništenju hrvatskih seljaka. Umjesto da nas, nakon što smo ušli u EU zaštite, a domaću proizvodnju potiču, oni su nas prodali. Kome i pošto? Znati ćemo vjerojatno za godinu, dvije", ogorčen je Pokrovac rekavši kako Vlada i ministarstvo uopće ne žele razgovarati o bilo čemu što se kosi s njihovim interesima i zamislima. "Prave se potpuno gluhi na sve naše pozive i apele. S onim prošlom ministrima smo se barem mogli sastati i porazgovarati", žalio se Pokrovac.

Posebice je kritički govorio o ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini optuživši ga da uništava hrvatsku poljoprivredu i da je najgori ministar poljoprivrede do sada. "Što god da nam je obećao, Jakovina nije ispunio. Ako ne zna raditi svoj posao, neka ministarsko mjesto prepusti svom prethodniku Petru Čobankoviću koji ionako mora raditi za opće dobro, pa eto mu prilike", rekao je Pokrovac optuživši Vladu da ne radi posao za koji je zadužena kako treba, a što se, kako je kazao, može vidjeti na svakom koraku.

"Zahtjevamo da Ministarstvo poljoprivrede subvencira cijenu pšenice do oznosa prošlogodišnje stratne cijene od 1,38 kuna, kako bi seljaci bili barem na pozitivnoj nuli", kazao je Pokrovac dodajući kako su prinosi pšenice čija je žetva jučer završila na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, znatno smanjeni, a primjese velike što seljake dodatno "tjera" u gubitke.

Od pojednih članova SHS-a moglo se čuti kako je ponuđena otkupna cijena pšenice od 1,05 kuna po kilogramu "sramotna i neprihvatljiva" te seljaka vodi izravno u propast. Mnogi su se požalili i na lošije prinose u ovogodišnjoj žetvi, a koji su posljedica čestih kišnih padalina što se odrazilo i na znatne količine bijelih primjesa od kojih seljaci, kako se moglo čuti, nemaju nikakvih koristi, a prerađivači ih najvjerojatnije samelju u brašno. "Kažu nam da oni to ne rade, ali ako ne rade naka nam ih onda vrate", moglo se čuti od nezadovoljnih članova SHS-a.

Autor: Alen Kuns


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Seljaci Pšenica Otkupna cijena Žetva Sindikat hrvatskih seljaka Ministarstvo poljoprivrede Vlada Tihomir Jakovina


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]