Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niske temperature i usjevi
  • 15.01.2017. 12:00

Mogla bi stradati kasno posijana pšenica!

Početak ove zime donekle pokazuje pravo lice u Slavoniji. Temperature su se na pojedinim područjima spuštale i ispod -20 Celzijevih stupnjeva, uz nešto tanji snježni pokrivač. Hoće li to ugroziti neke usjeve, odnosno trajne nasade, što očekuju i čega se eventualno pribojavaju, ratari, voćari vinogradari?

  • 5.961
  • 796
  • 0

Dipl. ing. agr. Stjepan Lalić, tehnolog u Poljoprivredno-prehrambenom kompleksu Nova Gradiška, kaže da su ratari te tvrtke jesenas posijali oko 600 hektara uljane repice, oko 400 hektara ozimog i 170 jarog ječma te oko 450 hektara pšenice.

"Uljanu repicu i ozimi ječam posijali smo u optimalnim rokovima, no pšenicu baš i nismo, jer je listopad bio dosta kišovit, tako da nam se ta sjetva pomakla za kraj studenog i početak prosinca. Nažalost, nakon toga naišlo je dosta dugo razdoblje sa niskim temperaturama i sa vrlo malo snijega i sad sa strepnjom očekujemo što će se dogoditi s tom pšenicom zasijanom u kasnim rokovima.

Pšenica u najkritičnijoj fazi

Ona je trenutačno u najkritičnijem stanju, jer ju je golomrazica uhvatila baš u vrijeme početka nicanja i ukorijenjivanja, u fazi malih korijenčića podložnih pojavi sriježa, pa je pitanje hoće li preživjeti. Nadamo se da hoće, jer je kasnije palo 4-6 centimetara snijega koji je donekle zaštitio taj usjev", kaže tehnolog Lalić.

I voćnjaci mjere ispod nule

Poznati voćar Stipo Velikanović iz Trnjana koji ima modernu plantažu jabuka površine 20 hektara kaže da se na njegovom području ove zime temperatura spustila i do -20 Celzijevih stupnjeva, ali to nije dugo trajalo, pa za sada ne očekuje nikakve probleme.

Niske temperature i usjevi

"Ovakvo hladno vrijeme sa niskim temperaturama pogoduje voćkama, to pomaže boljoj diferencijaciji cvjetnih pupova. Sjećam se kada god je bila jača zima bio je bolji urod, pa bi, ako se u nastavku zime ne dogode neke ekstremno niske temperature, ovakve vremenske prilike mogle biti preduvjet za obilnu cvatnju i dobro zametanje plodova", nada se Velikanović.

Zvonko Šporčić, vlasnik rasadnika voćnih sadnica Displantarium iz Starog Petrovog Sela svakodnevno pomno mjeri niske temperature. Kaže da je na njegovom gospodarstvu dva puta bilo -15 Celzijevih stupnjeva, ali nije dugo trajalo, pa se nada da to neće bitnije utjecati na sadnice koje su cijepili krajem ljeta.

Voćnjak i niske temperature

"Nama rasadničarima je to već pomalo granična temperatura, jer na nešto nižoj tempareturi, primjerice -18 stupnjeva, znaju stradati sadnice na kojima je cijepljeno koštičavo voće: šljive, trešnje, marelice, breskve."

Vinogradi ne očekuju probleme

Novogradiški vinogradar Siniša Hoborka koji ima oko 2 hektara vinograda s oko 10 tisuća trsova kaže da je na njegovom području najniža temperatura bila -12 stupnjeva Celzijevih.

"Budući da nam je vinograd u dobroj kondiciji, loze su jesenas dozrele, za sada ne očekujemo probleme. Na Blagdan Vinkovo krećemo s rezidbom. S obzirom na trenutačno stanje i izgled vinove loze nadamo se dobroj godini. Ipak, urod i kvaliteta grožđa uvelike će ovisiti o vremenskim prilikama. Malo nas brine nedostatak vlage u zemlji, prosinac je bio suh, ali stanje je malo ublažila posljednja kiša s dvadesetak litara po četvornom metru", kaže Hoborka.

Suhi prosinac omogućio je ratarima izoravanje zimske brazde i svi koji su se potrudili, završili su na vrijeme taj posao i time stvorili preduvjete za dobru pripremu zemlje za proljetnu sjetvu.

Poljoprivrednici sada očekuju ostvarenje meteoroloških prognoza o padanju snijega početkom sljedećeg tjedna. Kažu, zaštitio bi usjeve od mogućih niskih temperatura, a njegovo otapanje osiguralo bi dio zimske vlage.


Tagovi

Stjepan Lalić Nova Gradiška Niskim temperaturama Golomrazica Stipo Velikanović Trnjana Zvonko Šporčić Displantarium Siniša Hoborka.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.