Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 19.02.2017. 18:00

Moderna poljska poljoprivreda zahvaljujući EU

Zahvaljujući novcu iz fondova Europske unije, Poljska je oporavila poljoprivredu i izbjegla recesiju. Članstvo u EU toj zemlji je omogućilo modernizaciju poljoprivrede i konkurentnost na europskom tržištu.

Foto: bigstockphoto.xom, neznam
  • 3.385
  • 435
  • 0

Poljska je uspjela oporaviti poljoprivredu i izbjeći recesiju, zahvaljujući vještom korištenju fondova Europske unije. S druge strane, prema pisanju portala EurActiv, članstvo u EU toj zemlji je omogućilo modernizaciju poljoprivrede i konkurentnost na jedinstvenom tržištu.

Kako je rekao zamjenik ambasadora Poljske u Beogradu Andrzej Kindziuk, tu zemlju je nakon pada komunizma pogodila teška ekonomska situacija. On je istaknuo da se zahvaljujući naporima građana, bolnim reformama i vješom korištenju novca iz EU fondova Poljska uspjela ekonomski uzdići.

Za 13 godina članstva situacija u Poljskoj mnogo bolja

Kindziuk je naglasio da se nakon 13 godina članstva u EU Poljska drastično promijenila nabolje, jer ta je zemlja u višegodišnjem budžetu EU za period od 2007. do 2013. godine imala na raspolaganju 68 milijardi eura, a u sadašnjem ciklusu od 2014. do 2020. godine taj iznos je povećan na 82 milijarde eura.

Korištenjem novca iz EU fondova izbjegli recesiju

Karolina Janik, savjetnica za ekonomska pitanja u ambasadi Poljske u Beogradu pohvalila se činjenicom da je Poljska najbolje od svih novih članica Euroske unije iskoristila priliku koja joj se ukazala te da je ova zemlja najveći korisnik budžeta EU. Ona je dodala da je Poljska izbjegla recesiju, jer je novac iz fondova Europske unije potaknuo rast investicija.

Prosječna plaća povećana - nezaposlenost smanjena

Prema riječima Karoline Janik, Poljska je nakon pristupanja EU za polovinu povećala privredni rast, a nezaposlenost je prošle godine smanjila na 8,2%. Ona je napomenula da je prosječna plaća u toj zemlji u 2016. godini povećana sa 510 eura, koliko je iznosila 2003. godine, na sadašnjih 945 eura.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda pet puta veći

Janikova je dodala da se nisu ostvarili strahovi tamošnjih poljoprivrednika da njihovi proizvodi neće biti konkurentni na zahtjevnom europskom tržištu. Kako je objasnila, primjena europskih standarda je olakšala pristup tržištu EU, dok je izvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda povećan pet puta.

Foto: bigstockphoto.xom, neznam


Izvori

EurActiv


Tagovi

Poljska Fondovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]