Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU prosvjedi
  • 12.12.2014. 11:00

Mlijekom na EU parlament!

Veliki prosvjedi mljekara u Bruxellesu upozoravaju na neizbježnu krizu na tržištu mlijeka. Cijene vrtoglavo padaju, mlijeka je previše. Traže se tržišno odgovorni programi koji bi mljekarima pomogli da proizvodnju prilagode tržištu.

Foto: REUTERS/Laurent Dubrule
  • 695
  • 141
  • 0

Nakon konstantnih upozorenja europskih mljekara, ali i ignoriranje vrha europske politike, u Bruxellesu se mlijeko slijeva niz Europski parlament. Odlučili su mljekari pokazati kakvo je stanje u proizvodnji mlijeka, prije nego se, kako kažu, svi zajedno u njemu utope.

European milk board (EMB) je u svom dramatičnom prosvjedu upozorio na novu katastrofu koja prijeti tržištu mlijeka.

Prilagoditi proizvodnju mlijeka tržištu!

"Ukoliko se nešto ubrzo ne poduzme, europski proizvođači mlijeka će propasti", upozorava na to predsjednik EMB, Romuald Schaber. "Želimo poslati poruku svima i otvoreni smo za dijalog. Ako Komisija ne prepozna naše zahtjeve, organizirat ćemo spektakularne demonstracije sljedećih nekoliko mjeseci" dodaju mljekari.

Cijena mlijeka je u stanju slobodnog pada diljem cijele EU, i to već mjesecima. U mnogim zemljama, kao što su Belgija, Francuska i Nizozemska, cijena će pasti ispod 30 eurocenti po kilogramu. Situacija se pogoršava, a mnogi proizvođači se suočavaju s teškoćama u plaćanju računa i zabrinuti su kako će u sljedećem razdoblju uopće prehraniti stoku.

Baltičke države su trenutno najviše pogođene. Litvanski farmeri dobivaju samo 18 do 20 centi u prosjeku, dok je cijena mlijeka u Latviji između 22 i 24 centi.

Europa preplavljena mlijekom

Ove godine, EU članice su proizvele 7.5 milijuna tona mlijeka više nego prošle godine. Povećanje u mliječnim kvotama (očito nesvjesno prave situacije na tržištu), već je donijelo veliki pritisak na tržište, čak i prije nego kvote budu potpuno ukinute, 31. ožujka 2015.

"Pričuve mlijeka premašile su zahtjeve tržišta. Bez ograničavajućeg efekta na sustav kvota u ključnim zemljama kao što su Njemačka i Nizozemska, situacija bi sada bila puno gora", objašnjava Romuald Schaber. U međuvremenu, sve upućuje na to da je u začetku ozbiljna kriza tržišta kao i ona od 2009. kada su cijene pale na 18 centi.

Mliječne kvote - zadnja granica obrane

Situacija je pogoršana ruskim embargom na mliječne proizvode iz EU od kolovoza. Kada zadnji ograničavajući sustav - mliječne kvote, nestane sljedeće godine, tada će se povećati i stvarni rizik od kolapsa cijena. Mnoge farme će se suočiti s ozbiljnom prijetnjom, ali hoće li i opstati?

Tržišno odgovorni program za krizu?

Politika šuti, reakcije nema. No, postoji li instrument za ovakve krizne situacije, jer interventne mjere tu više ne mogu pomoći. Mljekari ne žele subvencije, već smatraju da oni koji odlučuju o politici primijene MRP, takozvani Market Responsibility Programme. Taj dodatni element u kriznim situacijama bi trebao stvoriti efektivne poticaje za farmere kako bi prilagodili količinu proizvedenog mlijeka tržištu.

Ukoliko se ove mjere ne primijene, doći će do neizbježne katastrofe na EU tržištu. Slijevat će se mlijeko, kako vidimo, po cijeloj Europi.

Foto: REUTERS/Laurent Dubrule


Tagovi

Mlijeko Mliječne kvote Prosvjed EU mljekari Ruski embargo Ograničavajući efekt Cijena mlijeka Romuald Schaber Pad cijene Propast mljekara EMB European Milk Board MRP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]