Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o zaštiti životinja
  • 31.10.2016. 14:00

Ministarstvo poljoprivrede ne uvodi porez na pse

Ministarstvo poljoprivrede ne uvodi porez na kućne ljubimce!

Foto: bigstockphoto.com, peterguess
  • 4.544
  • 568
  • 0

Medije je prepravila vijest da bi vlasnici pasa mogli od 1. siječnja 2017. godine za svog ljubimca plaćati državi porez od 100 eura. Najavljeno je da Ministarstvo planira donijeti Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni dio tog prijedloga.

Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvijek objedinjuje odgovore na dostavljene komentare, pišu razni mediji.

Ovakvo rješenje podržavaju i udruge za zaštitu životinja. Tako je udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse. Neki političari se pozivaju na primjere Austrije i Njemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede.

Pitanje je porezne politike, a ne Ministarstva poljoprivrede

Udruga smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo "do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse. Zalažemo se da pritom vrijede olakšice, povlastice i oslobođenje od poreza za udomljene i kastrirane pse (npr. da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina, oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza za pse), kao i da se oslobode od plaćanja poreza skloništa i skrbnici koji zbrinjavaju velik broj pasa."

Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku iz Ministarstva poljoprivrede daju pojašnjenje:

"Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede - stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja", navodi ministar Tolušić.

Foto: bigstockphoto.com, peterguess


Tagovi

Porez na kućne ljubimce Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]