Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dan planina
  • 11.12.2014. 19:40

Međunarodni dan planina u znaku OPG-ova

Ove će godine međunarodni dan planina biti u znaku OPG-ova.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 193
  • 8
  • 0

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a, donesene 2003. godine, 11. prosinac se obilježava kao Međunarodni dan planina.

Značaj planinske poljoprivrede

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - FAO određena je kao vodeća institucija za njegovo obilježavanje koja naglašava da je planinska poljoprivreda zapravo poljoprivreda obiteljskih gospodarstava. Zato je ovogodišnji Međunarodni dan planina u znaku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Planinska područja u Republici Hrvatskoj prostiru se u svih 7 primorskih županija, te u tri kontinentalne županije. Iznad 700 metara nadmorske visine nalazi se 1.218 poljoprivrednih gospodarstava, i koristi se 9.055,98 ha poljoprivrednog zemljišta u 9.190 ARKOD parcela.

Oznaka kvalitete "planiski proizvod"

Posebnost života u planinskim područjima prepoznala je i Europska unija, koja je propisala mogućnost posebnog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji dolaze s tih područja i to Uredbom (EU) 1151/2012 o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i Uredbom (EU) 665/2014 u pogledu uvjeta uporabe neobavezne oznake kvalitete "planinski proizvod". Ministarstvo poljoprivrede, u Nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivredi, koji je u proceduri donošenja, dalo je zakonsku osnovu za donošenje pravilnika kojim će se urediti način i postupak dobivanja oznake "planinski proizvod".

Time se, uz druge mjere poljoprivredne politike, želi zaustaviti i ublažiti napuštanje planinskih područja, kao mjesta stanovanja i bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. U Hrvatskoj su teški uvjeti života u planinskom području, posebno u području zahvaćenom ratom, koji je kao jednu od posljedica ostavio minska i minski sumnjiva područja. Tome su doprinijeli i globalizacija tržišta, promjena strukture gospodarstva, ali i promjena sustava vrijednosti i poželjnog načina života.

Kupnjom "planinskog proizvoda" pomažemo planinskim poljoprivrednicima

Označavanjem proizvoda oznakom "planinski proizvod" želi se skrenuti pozornost potrošačima da prepoznaju njihovu posebnost, kao i ojačati svijest da planinska poljoprivreda doprinosi vrijednostima koje su od vitalne važnosti za sve stanovnike, ne samo one u planinskim područjima. Kupnjom proizvoda koji budu označeni kao "planinski proizvod" pomoći će se ljudima koji žive u planinskim područjima, a potrošači s druge strane dobivaju siguran, provjeren i kvalitetan proizvod s poznatim porijeklom.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Međunarodni dan planina Planinska poljoprivreda Planinski proizvod OPG FAO Poljoprivredna gospodarstva Globalizacija tržišta Planinska područja Oznake kvalitete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/