Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 6
  • 18.04.2015. 15:05

Malim proizvođačima bespovratno do 15.000 eura

Na uspješno realiziran projekt u vrijednosti od - na primjer 15.000 kuna, EU daje bespovratno 15.000 eura malim poljoprivrednicima. Uvjet je samo dobar poslovni plan!

  • 13.590
  • 1.153
  • 0

Na uspješno realiziran projekt u vrijednosti od na primjer 15.000 kuna, EU daje bespovratno 15.000 eura. Napisano na prvi pogled djeluje kao nestvarna priča, ali to je fantastična ponuda koja će stajati na raspolaganiu nositeljima malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kada se do kraja ovog mjeseca raspiše natječaj za podmjeru 6.3 u okviru Programa ruralnog razvoja. Ipak, ovakva pojednostavljena informacija krije iza sebe širu priču.

Glavni uvjet za OPG-ovce jest da naprave realan poslovni plan i realiziraju ga. Bez obzira kolika je vrijednost plana, na kraju razdoblja se dobiva 15.000 eura, kako je objasnio predstavnik Ministarstva poljoprivrede Marin Kukoč u Zadru na predstavljanju Programa ruralnog razvoja u sklopu Dana masline.

Marin Kukoč

"Korisnici podmjere 6.3., potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u upisnik poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana i koji u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pripada ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura", rekao je Kukoč te dodao:

Kako napraviti poslovni plan?

"Kod podmjere 6.3 potrebno je samo izraditi poslovni plan koji smo maksimalno pojednostavili, ogolili ga od svih detalja koje smo smatrali suvišnima. Temeljem tog poslovnog plana dobiva se 15.000 eura, ako se realizira. Uskoro će u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci biti održana edukacija za poljoprivrednike kako napraviti poslovni plan. Uz to educirat ćemo ljude koji će pomoći poljoprivrednicima izraditi plan."

Mjera 6 programa ruralnog razvoja za RH je najzanimljivija je malim OPG-ovcima koji nemaju gospodarsku snagu ulagati u velike investicijske pothvate. Korz ovu mjeru malim OPG-ovicma stoji na raspolaganju 265,88 milijuna eura do 2020. godine.

Mjera 6.3 nudi široki raspon mogućnosti, o čemu smo već pisali na našem portalu. U podmjeru ulazi kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih odnosno zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda.

U prihvatljive troškove ulazi podizanje i rekonstruiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe. Prihvatljivi trošak je i kupnja te zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

U poslovnom planu će korisnik morati definirati ciljeve koje je dužan ostvariti kroz prihvatljive aktivnosti. Ciljevi poslovnog plana se moraju odnositi na:

  1. modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja
  2. povećanje proizvodnog kapaciteta

Novost koju je Kukoč objavio jest i da je u četvrtak stiglo pismo Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj u kojem obavještavaju Hrvatsku da je naš Program ruralnog razvoja usklađen sa zakonodavnom osnovom EU te da su poslali zahtjev EK za njegovim usvajanjem.


Tagovi

Mjera 6 Kupnja mehanizacije Poslovni plan Bespovratna sredstva OPG Mali poljoprivrednici Ekonomska veličina Marin Kukoč Edukacije


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.