Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljska poljoprivreda
  • 04.12.2013. 07:50

Mala gospodarstva temelj poljoprivrede

UN ukazao na golemi potencijal koji leži u OPG-ovima u suzbijanju problema gladi i siromašva

  • 692
  • 93
  • 0

Obitelj dijeli sve, počevši od životnog prostora i obroka, pa sve do težnji, snova, uspjeha, ali i neuspjeha.

Proglašenjem 2014. godine Međunarodnom godinom obiteljskih gospodarstava UN je ukazao na golemi potencijal koji leži u obiteljskim poljoprivredim gospodarstvima u iskorjenjivanju svjetske gladi i očuvaju prirodnih resursa.

U razvijenim, kao i zemljama u razvoju, postoji više od 500 milijuna OPG-ova koji su definirani kao farme koje se prvenstveno oslanjaju na članove svoje obitelji u pogledu radne snage, ali i samog upravljanja. Dakle, temelj za proizvodnju hrane, kojom se prehranjuju milijarde i milijarde ljudi, leži u malim obiteljskim gospodarstvima.

U idealnim uvjetima, obiteljska poljoprivreda podrazumijevala bi pristup svim potrebnim resursima, kao i dobivanje potrebne podrške za obavljanje seoskih, poljoprivrednih poslova, a sve u cilju proizvodnje hrane. Muškarcima i ženama, u idealnoj ruralnoj obitelji, pruženi su svi uvjeti za proizvodnju hrane, dok njihova djeca nakon škole i igre nesmetano obavljaju poljoprivredne zadatke prilagođene njihovom uzrastu.

Poljoprivredne obitelji igraju ključnu ulogu u osiguravanju održivosti okoliša i očuvanju bioraznolikosti. Kao takve, usađene su u kulturu lokalnog stanovništva. Isto tako, njihova lokalna ekonomija trebala bi biti usmjerena na poticanje lokalnog stanovništva da kupuju na lokalnim i regionalnim tržištima.

Ipak, više od 70% stanovništva koje živi u neimaštini dolazi upravo iz ruralnih područja - Afrike, Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka. Svoj puni proizvodni potencijal ne mogu postići zbog onemogućenog pristupa prirodnim resursima, kreditnoj politici i potrebnim proizvodnim tehnologijama.

Ukratko, to su razlozi zbog kojih je 2014. godina proglašena Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede, ističu iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu.

Organizacija je pozvala sve vladine i nevladine institucije, kao i Međunarodnu razvojnu agenciju, poljoprivredne organizacije i druge relevantne udruge, da podrže obiteljsku poljoprivrednu proizvodnju.

Uz ispravnu poljoprivrednu, socijalnu i ekološku politiku, OPG-ovi mogu pružiti važan doprinos u suzbijanju gladi i siromaštva, uz istovremenu zaštitu okoliša i postizanje održivog razvoja.

U nastavku članka donosimo Vam prigodan video isječak.

Photo: fao.org


Tagovi

OPG FAO Obitelj Poljoprivreda Hrana Siromaštvo Glad Bioraznolikost Ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]