Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tugomir Majdak
  • 09.09.2016. 09:00

Majdak: Vratit ćemo ljude na selo!

Agronom Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede u tehničkoj Vladi za Agroklub govori o planiranim hitnim mjerama za spas poljoprivrede.

Foto: Facebook Tugomir Majdak
  • 4.577
  • 785
  • 0

Agronom Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede u tehničkoj Vladi, poznati je stručnjak za ruralni razvoj, dugogodišnji predsjednik Mreže za održivi razvoj RH i bivši predsjednik Svjetske oračke organizacije. Sedmi je listi u šestoj izbornoj jedinici i najizgledniji HDZ-ov kandidat za ministra poljoprivrede.

Što je rekao o planiranim mjerama u poljoprivredi ukoliko bude izabran, pročitajte u nastavku.

Planirate li mijenjati Program ruralnog razvoja? Zašto?

Kontinuirano se posljednje tri godine zalažemo za uspostavu učinkovitog sustava koji će omogućiti kvalitetno te pravilno i pravedno korištenje sredstava EU fondova u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sve ono dobro što smo naučili u pretpristupnom razdoblju pokvarilo se kroz izradu i provedbu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. od strane bivše SDP Vlade.

Blokirana EU sredstva zbog tuđih grešaka

EU sredstva su blokirana već tri godine zbog nekompetentnosti i neodgovornosti te je krajnje vrijeme da ruralni razvoj vode stručnjaci. Broj mjera unutar Programa ruralnog razvoja je potrebno redefinirati te inicirati izmjene Programa ruralnog razvoja bazirane na potrebama na terenu.

Realocirati ćemo sredstva za pojedinu mjeru, redefinirati visinu potpore u investicijskim mjerama te ugraditi mjeru Dobrobit životinja. Također, ubrzat ćemo i pojednostavit procese vezano uz obradu, provedbu i isplatu prijavljenih projekata - prijavitelji neće čekati godinu i više samo na objavu rezultata natječaja. Cilj nam je iskoristiti svu financijsku alokaciju dostupnu putem Programa ruralnog razvoja na kvalitetne i konkurentne projekte koji će osigurati stabilan rast i razvoj ruralnog prostora te kasnije kvalitetno analizirati postignute rezultate kako bi mogli planirati program i projekte za novo programsko razdoblje.

Jedan od prioriteta je definirati OPG na tržištu

OPG danas nisu stavljeni u nijedan zakonodavni okvir. Kakav je vaš stav prema Zakonu o OPG-ovcima?

Zakon o OPG napokon je potrebno donijeti, to je naš cilj. Problemi OPG-a su veliki, problemi oko tržišne pozicije i funkcioniranja OPG-a često su nerješivi bez jasnog definiranog pravnog, organizacijskog, i gospodarskog statusa OPG-a, kao najzastupljenijega i najvažnijega oblika poljoprivrednih gospodarstava u RH. Problemi su očiti kod statusa zaposlenih, kod potpora novog zapošljavanja, kod razumijevanja što su prihodi OPG-a u smislu registrirane i ostalih djelatnosti. OPG je često onemogućen tržišno nastupati.

Zakon o zemljištu ne možemo više odgađati

Kako ćete pristupiti problemu usitnjenih parcela?

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne smije se više odlagati, a njime želimo uvesti potpuno novu zemljišnu politiku. Cilj novog Zakona je konačno staviti u ravnopravan položaj i male i velike proizvođače te u upotrebu poljoprivredno zemljište. Koncept koji smo u HDZ pripremili sadrži sređivanje imovinsko-pravnih odnosa, uvodimo model nasljeđivanja, kao i darivanje neobrađenog i zapuštenog državnog zemljišta mladim poljoprivrednicima sukladno kriterijima koje smo izradili. Osim zakupa i koncesije uvodimo i mogućnost prodaje zemljišta, a veće učešće u provedbi imaju i lokalna i regionalna samouprava. Potrebno je također i smanjiti razdoblje zakupa, jer aktualni zakup na 50 godina fiksira tržište. Komasacija je u našem modelu finalni proces sređivanja stanja u zemljišnoj politici.

Decentralizacija raspolaganja zemljištem

Hoćete li uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište?

Uvođenje poreza na neobrađeno zemljište nije trenutno postavljeno kao cilj u okviru našeg Programa.

Kako ćete staviti u funkciju neobrađeno državno zemljište? Planirate li decentralizirati sustav upravljanja njime delegiranjem ovlasti na JLS I JRS ili će njime upravljati krovna agencija?

Naravno da planiramo organizaciju provedbe raspolaganja zemljištem decentralizirati.

Što se tiče Agencije za poljoprivredno zemljište, trenutno stanje u Agenciji je u rasulu te stoga imamo rješenje na koji način da se ovako neučinkovita agencija u potpunosti reorganizira. Kako ljudi na lokalnoj razni najbolje znaju stvarno stanje i probleme vezane za poljoprivredno zemljište, omogućiti ćemo veće participiranje lokalnih i regionalnih zajednica u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, a Agencija će imati svoju funkciju u procesu. Našim poljoprivrednicima želimo olakšati postupak pojednostavljenjem ovako definiranog gospodarskog programa jer je kompliciran i uvesti jednostavno mjerljive kriterije dodjele zemljišta s naglaskom na domicilnost.

Revizija ugovora dodjele zemljišta stočarima?

Što je s državnim poljoprivrednim zemljištem koje je dano na korištenje, ali se na njemu ne provode gospodarski programi koje su korisnici naveli u natječajima? Hoće li uslijediti revizija ovih ugovora i oduzimanje dodijeljene zemlje koja se ne obrađuje?

HDZ se zalaže i za reviziju direktne dodjele zemljišta stočarima koju treba provesti u roku od 6 mjeseci te reviziju cijena zakupa državnog zemljišta kako bi se izjednačili kriteriji u roku od 12 mjeseci. Nužna je revizija niza spornih ugovora. Sa terena dolaze kontinuirano prigovori na nepravilnosti te izražavanje osjećaja bespomoćnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. To se jednostavno mora prekinuti.

Smanjivanje nameta u poljoprivredi

Planirate ili uvesti manji PDV na repromaterijal i po kojim stopama?

Buduća porezna politika HDZ-a uključuje, osim snižavanja opće stope u prvoj godini na 24%, a do kraja mandata na 23%, također i snižavanje PDV-a na repromaterijal na 13%.

Možemo li u vrijeme mandata Vlade u kojoj se vi nalazite očekivati i manji PDV na hranu?

Da, već smo se na prošlim izborima izjasnili o tome, isti stav imamo i danas.

Turistički sektor dobio kao snažnu financijsku pomoć manju cijenu PDV-a na svoje proizvode i usluge. Smatrate li kako bi ugostitelji i hotelijeri za korištenje iste trebali imati obavezu u svom asortimanu imati domaće poljoprivredne proizvode u određenom udjelu?

Ministarstvo turizma je u posljednjih nekoliko mjeseci promijenilo svoju politiku prema hrvatskim poljoprivrednim proizvodima te ćemo zajedno u budućem razdoblju, osim pilot projekata koji su krenuli, unaprijediti mjere u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, s naglaskom daljnjeg poticanja povezivanja sa ponudom domaćih proizvoda. U konačnici, hrvatski ugostitelji i hotelijeri polako shvaćaju kako su oni jedan značajni pokretač razvoja hrvatske poljoprivrede te da u tome imaju i određenu odgovornost.

Proizvođač - otkupljivač - dobavljač - trgovački lanci

Hrvatska se nalazi u ekonomskom ratu u kojem se na policama dućana nalaze finalni prehrambeni proizvodi s dampinškim cijenama. Kako ćete spriječiti navedenu praksu u budućnosti?

HDZ se snažno zalaže za povećanje obujma zastupljenosti domaćih proizvoda u javnoj i privatnoj potrošnji ne narušavajući tržišnu utakmicu na zajedničkom Europskom tržištu. Nakon početnog osporavanja, u tome nas danas kopiraju i pojedine političke opcije u RH. Donošenje zakona o zabrani nepravednih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trebalo je donijeti još prije nekoliko godina da se tada provodila odgovorna nacionalna politika. Ovim zakonom kvalitetno ćemo urediti odnose na relaciji proizvođač-otkupljivač-dobavljač-trgovački lanci, s ciljem zaštite proizvođača i potrošača. Najavljujemo i veći inspekcijski nadzor u ovom segmentu trženja hrane.

Aktiviranje uredbe o poštenim tržišnim odnosima

Hoćete li Europski parlament i Vijeće su još u prosincu 2013. godine donijeli uredbu 1308 o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda kojom su regulirani međusobni odnosi između proizvođača i otkupljivača. Hoćete li aktivirati ovu uredbu u Hrvatskoj?

Da, kontinuirano smo u komunikaciji s dionicima ovog procesa, te smatramo kako je potrebno kvalitetno urediti ovaj odnos, u interesu domaće poljoprivredne proizvodnje i odgovorne nacionalne politike u poljoprivredi.

Foto: Facebook Tugomir Majdak


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.