Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 22.04.2016. 19:30

Mađarska štiti zemljište od stranaca!

Mađarska zabranila strancima kupnju poljoprivrednog zemljišta! Naglasili su da je ovo povijesna odluka i početak nove ere za poljoprivredu.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com
  • 2.548
  • 132
  • 0

Mađarska je usvojila amandman na Ustav kojim je zabranila strancima kupnju poljoprivrednog zemljišta, ocijenivši tu odluku povijesnom, iako će ona izazvati sukob s Europskom unijom, javlja hrt.hr.

Novi ustavni amandman kaže da stranci ne smiju kupovati poljoprivedno zemljište u Mađarskoj po privremenoj odredbi Ugovora o pristupanju Mađarske Europskoj uniji iz 2003. No ta mjera trebala je po prvim planovima isteći 2011., a produljena je do kraja travnja 2014. Mađarski zastupnici odluku su usvojili 17. prosinca.

Mađarska zabranila strancima kupnju zemljišta

"Ustav će čuvati mađarsku zemlju kao nacionalno blago, naše zajedničko naslijeđe i temelj za život i štitititi je od domaćih i stranih špekulanata", priopćilo je mađarsko ministarstvo ruralnog razvoja.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije. Orban je najavio daljnju modernizaciju poljodjelskog sektora te dodao da će zakon štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Amandman


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."