Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne inovacije
  • 27.11.2015. 11:20

Lješnjak s češnjakom i kockaste lubenice!

Na izložbi Budi uzor/Inova sudjelovalo je 116 sudionika od kojih je 21 ušlo u finale, najviše ideja i inovacija pristiglo je iz poljoprivrede.

Foto: Tera Tehnopolis d.o.o.
  • 987
  • 202
  • 0

Iako zvuči nespojivo, Marijeta Jurković sladunjavom lješnjaku dodala je češnjak i peršin te napravila dobitnu kombinaciju - slani namaz od lješnjaka. S tim je poslovnim planom ova Vukovarka i studentica pete godine osječkog Poljoprivrednog fakulteta osvojila ocjenjivačku komisiju na ovogodišnjoj izložbi Budi uzor/Inova. Izlazak i osvajanje tržište s onim što je osmislila, svakako joj je u planu.

"U mojem kraju, oko Vukovara, ima dosta ljudi koji se bave konvencionalnim uzgojem lješnjaka, a njihov je problem plasman samoga proizvoda. Mislila sam stoga izaći u susret njima, ali i regionalnim proizvođačima od kojih bi otkupljivala lješnjake", objašnjava svoj poslovni plan mlada Vukovarka.

Dobitna kombinacija uz domaći lješnjak

Studenti osječkog Poljoprivrednog fakulteta osvajaju svojim inovacijama i idejama u poljoprivredi.

S obzirom da na tržištu postoje slatki namazi u različitim varijantama, od najjeftinijih do skupih, Marijeta se odlučila za nešto potpuno drugačije i suprotno.

"Kod nas taj slani oblik još uvijek nije prepoznatljiv, pa sam u tome prepoznala određenu inovativnost", objašnjava ideju. U realizaciju plana krenula bi s tonom lješnjaka, a potom bi ju povećavala, što ovisi o razvitku same proizvodnje, od tri do pet tona. Slani namaz od lješnjaka kupcima bi ponudila u tri različita pakiranja - od 200, 500 i 1000 grama. Dok bi ambalaža bila ekološka, proizvod bi bio konvencionalan. Marijeta takvu kombinaciju smatra dobitnom.

Uzgoj lubenica u kalupima

"Najsličnija konkurencija mi je namaz od kikirija, ali je on bez ikakvih dodataka za razliku od mojega. Iako zvuči možda malo nespojivo lješnjak, češnjak i peršin, i meni je takav bio sve dok ga nisam probala. Bojala sam se kakve će reakcije izazvati i kod degustatora. No, svi su bili oduševljeni. Tko god ga je probao, zadovoljan je okusom jer nešto slično na našem tržištu za sada nema", priča Marijeta.

Marina Tukara

Njezina kolegica s niže godine studija Marina Tukara došla je, pak, na ideju uzgoja lubenica u različitim kalupima. Uzgoj nije zahtjevniji od običnog, a konačni proizvod svojim bi izgledom plijenio veću pažnju.

"Takve lubenice nemaju drugačije karakteristike. One su žute jer ne sadrže antioksidans likopen koji im daje crvenu boju kao i ostalom povrću, to im je nedostatak. Različitih su obllika, nisu dosadne i namijenjen su privlačenju pažnje kupaca. Kalupi su u obliku kocke, kugle, piramide, valjka i srca", objašnjava Marina. Proces proizvodnje ovakvih ukalupljenih lubenica isti je kao i kod običnih, jedino što se plodovi stavljaju u kalupe dok su još mali,a vade se iz njih prilikom samoga branja.

Inovacije u poljoprivredi mogu pokrenuti rast

"Još nisam taj plan provela u djelo. On je samo na papiru, nije zaživio, ali mislim kako se s inovacijama u poljoprivredi svakako može pokrenuti gospodarstvo", smatra ova studentica osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Marina i Marijeta najokićenije su finalistice ovogodišnje izložbe Budi uzor na kojem je pored njihovih predstavljeno najviše inovacija u poljoprivredi, a među kojima su funkcionalna jaja, mast od medvjeđeg luka, uvođenje linija za rinfuzno punjenje šampinjona, pašteta od čvaraka, ali i džem od jagoda za dijabetičare, kao i ekološka proizvodnja i destilacija kamilice.

"Fokusiramo se najviše na poljoprivredu kako bi se ona podigla na veću razinu jer smo Slavonci. Riječ je o inovativnim proizvodima, a među studentima je uočljivo kako pored toga razmišljaju i o nekim drugim stvarima, primjerice računu dobiti i gubitka, gledaju da im proizvod bude isplativ i to u što ranijoj fazi", tumači Ivona Mrva iz osječke Tere Tehnopolisa koji je zajedno s Ministarstvom gospodarstva i HUP-om organizirao ovo natjecanje.

Program usavršavanja menadžera

Ideje i poslovni planovi pristigli su im sa šest hrvatskih učilišta. "Ocjenjivačka komisija sastojala se od bankara, eksperata i profesora tako da im je već veliki plus što su im predstavili svoje ideje", kaže Mrva. Svi finalisti, a ukupno ih je 21 od 116 sudionika, nagrađeni su besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera kojega organizira Hrvatska udruga poslodavaca te besplatnom inkubacijom u polugodišnjem trajanju u studentskom inkubatoru StudOS.

Foto: Tera Tehnopolis d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Inovacija Poljoprivreda Studenti Lješnjak Namaz Slano Lubenice Kalup Proizvodnja Ekološki Vukovar Osijek Izložba Budi uzor


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]