Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oluja
  • 14.07.2013.
  • Splitsko-dalmatinska

Krupa u Muću, Neoriću i Sutini stukla loze, krumpire, tikvice, pšenicu...

Kiša i tuča poharali mućki kraj. Stradali su vinogradi, krumpir, pšenica...

Foto: Stock.xchng
  • 284
  • 13
  • 0

Više od tisuću loza, krumpiri, pšenica, sati truda i rada otišli su u samo nekoliko minuta u nevremenu s tučom koje se sručilo nad mućkim krajem.

"Nemam ništa od ove godine, ali gotov sam vam ja i za sljedeću, šta ću vam reći, dođem tu u vinograd, gledam tu lozu, a ništa od nje, krupa je sve stukla...", priča u svom vinogradu Grgo Šegović iz Muća nedugo nakon nevremena koje je pogodilo cijeli mućki kraj. Njegova je zemlja na Progonu, osim vinograda sa 1200 trsova stradali su krumpiri, tikvice, a na drugom kraju preko ceste i pšenica.

"Ni od pšenice nema ništa, na zemlji je skroz, sad je treba digniti, pokositi jer se više ništa ne može napraviti", priča Grgo Šegović. Nevrijeme je, kako priča na mućkom kraju gotovo svakodnevno, dan počne suncem, zvizdan upeče i iznad 30 stupnjeva, a onda se nad Svilajom spuste crni oblaci, a s njima i nevolja.

"To vam je bilo u čas posla, grmilo, zacrnilo se, stalo tući, a krupa je zabilila zemlju, bilo je najmanje 30 centimetara", govori Šegović.

Ovaj vinograd na Progonu star je oko 40 godina, od tada je samo jednom bilo veliko nevrijeme, no zadnjih deset godina Šegović ne pamti ništa slično:

"Zna pasti kiša, ona dobro dođe, ali krupa je vrag, otkinila lišće, stukla grozdove, evo pogledajte od ovoga nema ništa ni ove, ni druge godine. Za ništa mi i trud i briga i sve, nema tu pomoći", nemoćno sliježe ramenima Šegović.

Lani je ljetinu poharala suša, no bez vode je ipak lakše: "Nije lako sa sušom, ali zaliješ, snađeš se, ali kad krupa stuče, tu pomoći nema", priča Šegović.

Osim Donjeg i Gornjeg Muća tuča je poharala i nasade u obližnjim selima Neoriću i Sutini:

"Tuklo je od naše crkve na Muću do Sutine, dalje nije, ne znam šta je to bilo, ali baš se nekako obrušilo na ovaj kraj. Čujem da su ljudima stradali svi vinogradi, čujte nije dobro, šta se mene tiče ja znam da ću grožđe za ovu godinu kupiti. Ovaj moj plavac mali je otpisan za dvije godine, ali eto stići će grožđe iz Vrgorca, moram imati svoje vino, a za trošak ne pitajte, tko će to nadoknaditi", govori Šegović, strahujući od novog nevremena.

Ubrzo će i sveti Ilija Gromovnik koji kako mu ime kaže gotovo uvijek donese grmljavinu i munje, a spuste li se oblaci i prije Svetog Ilije, podno brda Visovac, odnijet će i ono malo ljetine preostale na poharanim poljima.

Autor: Ojdana Koharević, Foto: Stock.xchng


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Led Tuča Šteta Pšenica Vinova loza