Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 27.07.2016. 16:30

Krećemo prema proizvođačkim organizacijama!

Zamjenik ministra poljoprivrede Majdak u Vidovcu pozvao poljoprivrednike na udruživanje!

  • 2.806
  • 143
  • 0

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak posjetio je nedavno Varaždinsku županiju, a sa županom Predragom Štromarom razgovarao je o komasaciji, navodnjavanju te aktualnom Programu ruralnog razvoja i mjerama poboljšanja poljoprivredne proizvodnje. Štromar je napomenuo da Županija u skladu s mogućnostima na različite načine pomaže poljoprivrednicima.

"Dajemo subvencije i potpore, ali i educiramo poljoprivredne proizvođače i stočare kako unaprijediti rad i proizvodnju. Posebno smo ponosni na dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih jela i uzgoja autohtonih životinja, stoga danas na području županije imamo čak 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", istaknuo je.

Uskoro natječaji iz Programa ruralnog razvoja

Bilo je riječi i o pilot-projektu navodnjavanja na području općina Vidovec i Petrijanec te načinima na koje Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode mogu pomoći kod navodnjavanja na području Varaždinske županije.

"Radi se o potencijalnih 2.000 ha budućih površina pod navodnjavanjem. Županija i Hrvatske vode zajednički će projektirati sustave na onim površinama koje su pogodne za navodnjavanje i gdje su takvi projekti u funkciji intenzivne proizvodnje. U srijedu se otvaraju i prvi natječaji u sklopu Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.3., za sustave navodnjavanja, investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja, za jedinice područne (regionalne) samouprave. Desetak projekata je već pripremljeno, pet od njih ima građevinsku dozvolu u sedam županija, i to je put kojim će ići i Varaždinska županija", rekao je Majdak.

Uskoro se otvara i natječaj za Mjeru 9

"Naglasak je bio na projektima koji su realizirani putem IPARD programa, ali i onima koji su u pripremi ili u fazi odobravanja u sklopu novog Programa ruralnog razvoja 2014-2020. Na području ove općine ima velik broj vrlo uspješnih projekata", kazao je Majdak i napomenuo da su trenutačno neki od projekata u fazi prijave na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Poljoprivrednicima je savjetovao udruživanje zbog, kako je istaknuo, prednosti koje ono donosi u proizvodnji i apliciranju na fondove EU, tim više što se uskoro otvara i natječaj za Mjeru 9 u okviru Programa ruralnog razvoja - Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija. Majdak je predstavio i mjere Programa ruralnog razvoja te ponovno ukazao na značaj udruživanja i apliciranja projekata na europske fondove.

Formiranje zajednice vinara Sisačko-moslavačke županije

Majdak je posjetio i Sisačko-moslavačku županiju. U Vinariji Trdenić u Popovači susreo se sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, njegovim zamjenikom Marinom Piletićem, direktorom županijske Razvojne agencije SIMORA-e Mariom Čelanom i vinarima Moslavine. Tema sastanka bila je formiranje zajednice vinara kako bi što lakše izašli na tržište.


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."