Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokirana gospodarstva
  • 25.08.2015. 10:40

Krajem lipnja u blokadi 1.044 OPG-a

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, krajem lipnja u blokadi je bilo 1.044 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), s dugom od 390,7 milijuna kuna.

Foto: pixabay.com
  • 491
  • 74
  • 0

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, krajem lipnja u blokadi je bilo 1.044 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), s dugom od 390,7 milijuna kuna, pokazuju podaci koje je obradila Financijska agencija (Fina).

U odnosu na kraj lipnja 2014., broj OPG-ova s blokiranim računima na kraju šestog mjeseca povećan je za 2,3%, dok im je dug povećan za 14,2%.

U 4 godine broj blokiranih porastao 25,8%, a njihov dug 75,6%

U blokadi je krajem lipnja ove godine ukupno bilo 24.421 fizička osoba s ukupnim dugom od 7,4 milijarde kuna. Tako je udio OPG-a u ukupnom broju blokiranih fizičkih osoba iznosio 4,3%, dok je udio njihova duga u iznosu blokade fizičkih osoba bio 5,3%.

Prema podacima Fine za razdoblje od sredine 2011. do kraja lipnja 2015. godine, broj blokiranih OPG-a na kraju lipnja 2011. je iznosio 830, a na kraju lipnja 2015. je dosegnuo 1.044, što je porast za 25,8%. Porastao je i njihov dug, s 222,5 milijuna kuna krajem lipnja 2011. godine na 390,7 milijuna kuna na kraju lipnja 2015., odnosno za 75,6%.

Skupi krediti i izostanak dohotka

Prema podacima o otvorenim računima evidentiranim u Jedinstvenom registru računa, na kraju lipnja ove godine je bilo 8.261 OPG-a, napominju iz Fine.

Skupi krediti kojima su sufinancirani investicijski projekti početi u razdoblju operativnih programa glavni su uzrok ovrha, a na drugom mjestu su OPG-ovi čiji vlasnici nisu uredno podmirivali svoje obveze za poreze i doprinose zato što nisu ni ostvarivali dohodak, prema mišljenju autora Agrokluba i člana izvršnog odbora Udruge Život, Roberta Hadžića. Riječ je uglavnom o trajnim nasadima, voćnjacima i vinogradima, kod kojih urod, a time i prihod, stiže s odgodom od nekoliko godina.

Izuzeti potpore od ovrha u cijelosti!

Zbog brojnih ovrha, prije nekoliko mjeseci u aktualni zakon ugrađena je odredba da su od ovrhe izuzete samo potpore u godišnjem iznosu do 50 tisuća kuna. Ta odluka štiti najmanje OPG-ove, no i dalje je kočnica razvoja agrara. Potpore, smatra Hadžić, u cijelosti moraju biti izuzete, neka se ovrhe vežu isključivo uz dohodak gospodarstava.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Blokirana gospodarstva OPG Fina OPG Dug Blokirani računi Jedinstveni registar računa Osnove za plaćanje Fizičke osobe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]