Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integrirana proizvodnja
  • 02.11.2015. 18:35

Kraj integrirane proizvodnje?

Kako Europska komisija nijednoj svojoj članici nije odobrila financiranje integrirane proizvodnje u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, resorno ministarstvo preporučuje dosadašnjim korisnicima potpora da se uključe u druge mjere.

  • 986
  • 111
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede od sljedeće godine ukida financiranje integrirane poljoprivredne proizvodnje. Naime, sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, potpore koje su se provodile prije dana pristupanja mogle su se koristiti još sljedeće tri godine.

Kako Europska komisija nijednoj svojoj članici nije odobrila financiranje integrirane proizvodnje u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, resorno ministarstvo preporučuje dosadašnjim korisnicima potpora da se uključe u druge mjere.

Neki zbog ukidanja poticaja ni ne žale

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poručuju kako će sredstva odobrena za ovu godinu biti isplaćena u cijelosti. "Od sljedeće godine poljoprivredni proizvođači moći će putem jedinstvenog zahtjeva za potporu u AGRONET sustavu aplicirati za Mjeru 11 Ekološki uzgoj, a na raspolaganju im je i Mjera 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene", istaknula je Leticija Hrenković, voditeljica Službe za odnose s javnošću i informiranje.

EAFRD neće financirati potpore integriranom uzgoju!

Tijekom prošle godine, u integriranoj proizvodnji sudjelovala su 804 poljoprivrednika. Ratar Ivica Malnar iz Bekteža priznaje kako mu ukidanje potpore neće donijeti veliku promjenu, unatoč tome što na spomenuti način obrađuje 350 hektara zemljišta.

"Izostanak poticaja za integriranu proizvodnju ne znači mi ništa. Prve godine ostvario sam poticaj od 800 kuna po hektaru, dok je posljednja isplata iznosila 300 kuna, a toliko moramo uložiti u nadzor, kontrole i analize. Otkako se bavim spomenutim načinom proizvodnje, zatrpan sam papirologijom, stoga uopće ne žalim što ukidaju potporu. Integrirana proizvodnja je lijepo zamišljena kako bi se uveo red u poljoprivredu, poštivao plodored i analizirali rezultati. No, vrijednost omotnice godinama nije mijenjana, a broj proizvođača se povećavao pa je i potpora postajala sve manja", zaključio je Malnar.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Integrirana proizvodnja Ukidanje potpora Ivica Malnar


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]