Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Sporazum
  • 12.06.2014. 08:45

Konačno dogovor oko GMO kultura

Članice koje se protive uzgoju GMO-a, imat će mogućnost na dijelu svog teritorija zabraniti uzgoj navedenih kultura

  • 147
  • 12
  • 0

Članice Europske unije nakon 14 godina konačno su uspjele postići dogovor oko uvijek spornog pitanja uzgoja GMO kultura.

Nakon višegodišnjih pokušaja da se postigne dogovor, na sastanku predstavnika članica Europske unije konačno je usvojen sporazum, za koji je potpisivanje planirano 12. lipnja ove godine, javlja Agroportal.

Članice koje se protive uzgoju GMO-a neće moći zabraniti tranzit kultura preko svoga teritorija, ali će ipak imati mogućnost na dijelu svog teritorija zabraniti uzgoj GMO kultura. Razlozi zbog kojih će zabrana biti omogućena su javni red, upravljanje prostorom ili suzbijanje štetnih vrsta, dok se kao razlog zbog kojeg će se usvojiti zabrana neće moći navoditi zdravstvo kao niti zaštita okoliša.

Oko sporazuma vodili su se brojni sporovi među članicama Europske unije, a prilikom glasanja oko donošenja novog sporazuma, samo se Belgija izjasnila kao suzdržana.


Tagovi

GMO Uzgoj Sporazum Javni red Upravljanje prostorom Suzbijanje štetnih vrsta Zabrana uzgoja Sastanak članica EU


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]