Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.12.2014. 17:40

Jedina zemlja u Europi bez jedinstvenog MP!

Poljoprivredni proizvođači u BiH svakodnevno se bore za veće mogućnosti izvoza svojih proizvoda. EU ne odstupa od zahtjeva da se zadovolje svi njihovi standardi. No, je li to moguće bez jedinstvenog MP, i zašto ono još uvijek ne postoji?

Foto: depositphotos.com
  • 630
  • 61
  • 0

Bosna i Hercegovina je od 2007. do kraja 2013. godine ostala bez 325 milijuna eura bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova Europske unije, namijenjenih razvoju poljoprivrede. Sudeći prema današnjoj situaciji, u razdoblju do 2020. godine, BiH bi mogla ostati bez puno više sredstava iz EU fondova namijenjenih poljoprivredi.

Tko brine o farmerima u BiH?

Razlog je više nego očigledan - bez jedinstvenog državnog Ministarstva poljoprivrede, BiH ne može dobiti novac niti se može približiti Europskoj uniji koja, usput rečeno, 42 % svog proračuna troši na poljoprivredu i ruralni razvoj. I bez obzira što su ti gubici i brojke itekako poznati, nema političkog dogovora o uspostavljanju jedinstvenog Ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

Sredinom veljače ove godine, Europski parlament je usvojio rezoluciju kojom od BiH traži da odmah formira državno Ministarstvo poljoprivrede. Tim više što je BiH jedina zemlja u Europi, vjerovatno i u svijetu, koja nema takvog ministarstva. Bosansko-hercegovački farmeri s nestrpljenjem očekuju formiranje ovog državnog organa, ali kako mnogi kažu, ne zbog poticaja i subvencija, jer novca nema, već zbog jedinstvenog državnog papira - potvrde koja potvrđuje kontrolu, kvalitetu i zdravstvenu sigurnost proizvoda namjenjenog izvozu u EU, što bi uvelike stimuliralo farmere i pružilo mogućnost zarade.

Poljoprivredni sektor neujednačen i rascjepkan

Cijeli sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja karakterizira neujednačenost, rascjepkanost nadležnosti, nedefinirane kontrole, nedovoljna koordinacija između različitih razina vlasti te neujednačen sustav poticaja. Sve u svemu, potpuna neusklađenost sa standardima Europske unije, koja u središtu svog djelovanja ima upravo poljoprivredu.

Za Europsku komisiju i europske fondove za poljoprivredu, vrijedi samo jedna državna adresa kada je u pitanju poljoprivreda. Zato BiH ne može sudjelovati u dodjeli novca iz IPARD fonda pa je u proteklih sedam godina, prema pdacima FZZS Sarajevo, ostala bez bespovratne pomoći teške 325 milijuna eura. Plan i program EU-a za razdoblje do 2020. godine već je urađen i sve dok ne bude imala jedinstveno državno Ministarstvo poljoprivrede, BiH ne može računati da će dobiti ijedan euro.

Farmeri u BiH taoci interesa političke elite

Gdje je zapelo? Odgovor na ovo pitanje je dobro poznat - političke stranke na vlasti ne žele se dogovoriti usprkos jadnom stanju poljoprivrede u BiH i jasnom stavu Europske unije i Europskog parlamenta. Ne radi se o prijenosu nadležnosti s entiteta na državu, nego uspostavljanju strukture u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja po standardima EU-a.

Treba dodati da je BiH imala rok do 17. rujna prošle godine za izradu IPARD strukture na državnoj razini, kao uvjet za pozamašnu financijsku pomoć. Dokaz da je farmerima voda došla do grla su i nedavni protesti BH mljekara, kada su zajedno jedni uz druge, sa jedinstvenim stavom protestovali farmeri iz FBiH i oni iz RS-a i pokazali da nema opravdanja da političari izgovore traže u podjeli, koje u ovom sektoru očito nema!

Poljoprivreda u BiH ima ogromne razvojne mogućnosti, ali je rascjepkana i usitnjena, samim tim i nekonkurentna, onemogućen je izvoz poljoprivrednih proizvoda i političkim igrama i interesima potpuno je blokiran njen razvoj. O tome svjedoči i neslužbeni podatak da u BiH ima više od 12.000 udruženja poljoprivrednika na različitim razinama i svatko radi za sebe.

U EU je zabranjeno izvoziti slijedeće proizvode iz BiH:

  • Mlijeko
  • Meso
  • Sir
  • Pavlaku (kiselo vrhnje)
  • Sve ostale mliječne proizvode
  • Svi ostali proizvodi animalnog porijekla osim ribe i ribljeg mesa

Izvor: Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora BiH

Državno Ministarstvo poljoprivrede bilo bi najsigurnija garancija za trajne promjene u tom sektoru u BiH i osiguralo bi jednakost proizvodnje i poticaja u državi - stav je Europske unije.

Nikakvih prepreka, bilo koje vrste, za formiranje Ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH nema, jer Ustav BiH dopušta uspostavu dodatnih državnih ministarstava. Kada se to zna, onda je sasvim jasno da iza protivljenja i blokada, odnosno nastojanja da se zadrži status quo i da BiH ostane zemlja mimo svijeta, stoje osobni interesi onih koji pripadaju političkoj eliti. I ništa više. A što bi pristup BiH europskom fondu za poljoprivredu značio, pogotovo nakon što su ovogodišnje poplave uništile oranice i kompletnu proizvodnju hrane, nije teško dokučiti. Usporedbe radi, Srbija će do 2020. od EU-a dobiti bespovratnih oko milijardu eura.

Foto: depositphotos.com; vision.si


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Farmeri u BiH EU fondovi Europski parlament Poljoprivredni sektor IPARD fond Udruženja poljoprivrednika Jednakost proizvodnje


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete