Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konoplje
  • 10.04.2014. 12:35

Je li vrijeme za liberalnije zakonske okvire?

Bez promjene hrvatskih zakona, neprihvatljivo je proizvoditi biljku čija se stabljika na kraju mora baciti, umjesto da se koristi kao sirovina za više od 25.000 različitih tekstilnih proizvoda, obuću, užad, papir, građevni materijal i proizvodnju biodizela.

  • 299
  • 62
  • 0

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i Hrvatska agencija za hranu počinju s analizama zakonskih odredbi koje proizvođačima industrijske konoplje onemogućavaju iskorištavanje svojih proizvoda pa su unatoč brojnim mogućnostima uporabe te biljke, prisiljeni baciti većinu. Kako bi se smanjila rigoroznost u proizvodnji i korištenju konoplje u industrijske svrhe, potrebno je izmijeniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga. Bude li zakon izmijenjen, industrijska konoplja smjet će se u Hrvatskoj uzgajati u liberalnijim zakonskim okvirima. Medicinska marihuana će ipak i dalje ostati zabranjena.

Danski ulagači spremni investirati 20 mil. eura u farmu svinja i uzgoj konoplje

Danski ulagači koji su u Hrvatskoj predstavili projekt uzgoja i prerade industrijske konoplje, započet će prve pregovore o gradnji velike matične farme svinja, kapaciteta do 15.000 komada, koja će biti osnova za kooperaciju s uzgajivačima svinja u Zlatnoj dolini.

Iako su dobili veliku potporu lokalnih vlasti požeškog kraja, koji su nekoliko dana zajedno s njima obilazili oranice i postojeće kapacitete za uzgoj, g. Jan Lund Larsen i g. Peter Kjær Knudsen, predstavnici grupe investitora koji su inače jedni od najvećih proizvođača svinja u Danskoj, poručili su javnosti kako žele ulagati u Hrvatsku te da im sada preostaje samo čekati da se na najvišoj državnoj razini promijeni slovo zakona koje im onemogućava 100-postotno iskorištavanje industrijske konoplje.

Navedena poljoprivredna investicija, čija će vrijednost na vrhuncu realizacije premašivati 20 milijuna eura, bit će osnova za koju će se koristiti industrijska konoplja proizvedena na istom području. Tako proizvedena industrijska konoplja u Zlatnoj dolini, zbog trenutačnih zakonskih ograničenja, za sada se planira koristiti samo kao stočna hrana. Danci su se zahvalili zainteresiranim hrvatskim građanima koji su im se javljali od Iloka, do Pule, čak i s Konavla i to od prvog dana posjeta Hrvatskoj, nudeći svoju suradnju, zemlju i potporu za planirane projekte na ovom području.

Zainteresirani poljoprivredni proizvođači iz cijele Hrvatske

Grupa investitora će nadležnim institucijama, s čijim predstavnicima su se već sastali, poslati projekte ulaganja, kako bi se na hrvatskim oranicama čim prije počela saditi industrijska konoplja. Ulagači iz Danske planiraju krenuti s 200 hektara kooperantske proizvodnje.

Konkretizacija na terenu planiranih investicija – podizanje nasada konoplje te velikih farmi i kooperacija s hrvatskim poljoprivrednicima, željno se iščekuje jer bi to bila odlična platforma za unapređenje hrvatske poljoprivrede, ali i način edukacije za poljoprivrednike.

Predviđen je i brzi dolazak danskih managera i projektanata kako bi uzeli sve potrebne parametre za početak projekta. Danski investicijski zalet uskoro će poprimiti pravnu osobnost kroz tvrtku koja počinje kroz nekoliko dana raditi u Zagrebu pod nazivom “Cooperation for Bio Diversity”.


Tagovi

Uzgoj konoplje Zakon o suzbijanju zlouporabe droga Jan Lund Larsen Peter Kjær Krundsen Ulaganja Farma svinja Zlatna dolina Projekt uzgoja Stočna hrana Ograničenja u uzgoju konoplje Stabljike THC Cooperation for Bio Diversity Proizvodne mogućn


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.