Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata odštete
  • 21.10.2014. 17:30

Jakovina se brani rebalansom - a odšteta?

Također je podsjetio kako je prije desetak dana isplaćeno 10 milijuna kuna sukladno odluci Vlade za ponovljenu sjetvu te kako su štete na stradalom području Posavine prijavljene i popisane, ali i po prijavama povjerenstava, puno veće od objektivnih.

Foto: depositphotos.com
  • 575
  • 74
  • 0

Točan datum kada bi mogla započeti isplata novca stradalim poljoprivrednicima u županjskoj Posavini znati će se tek nakon što se usvoji rebalans državnog proračuna, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina - pravdajući taj potez činjenicom da sredstva za obeštećenje nisu mogla niti biti osigurana u državnom proračunu, jer takve stavke, kako je rekao, u proračunu nije bilo.

"To će se vidjeti u idućih mjesec do dva dana. Govorim o rebalansu proračuna jer nismo do sada imali stavku za katastrofu u proračunu, ali apeliram na ono što je puno važnije, objavili smo prvi natječaj po programu ruralnog razvoja mjera 5.2 - ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih potencijala na područjima pogođenih katastrofama i elementarnim nepogodama. Djelatnici ministarstva i savjetodavne službe su na terenu, daju pomoć poljoprivrednicima i važno je povući taj novac", izjavio je Jakovina nakon što je u Vukovaru obišao izgrađeni nasip za obranu od poplava kojega su Hrvatske vode izgradile u naselju Budžak.

Rekavši kako je riječ o stopostotnom novcu iz EU, naveo je kako mjera 5.2 pruža mogućnost za obnovu farmi, gospodarskih objekata, mehanizacije, višegodišnjih nasada, strojeva i matičnog stočnog fonda koji je stradao u poplavi. "Idemo iskoristiti prvo taj novac, ali smo osigurali i sredstva za štete iz domaćeg proračuna za ratarske kulture i proizvodnju koja nije obuhvaćena ovim sredstvima iz EU proračuna", rekao je.

Također je podsjetio kako je prije desetak dana isplaćeno desetak milijuna kuna sukladno odluci Vlade za ponovljenu sjetvu te kako su štete na stradalom području Posavine prijavljene i popisane, ali i po prijavama povjerenstava, puno veće od objektivnih.

"Još jednom ću reći. Maksimalno ćemo u rebalansu proračuna osigurati sredstva, ali za stvarne stradalnike u katastrofi. Neću dozvoliti da itko profitira na osnovu šteta. Oni koji nisu stvarno stradali neće moći računati na obeštećenje", poručio je Jakovina.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplava Obeštećenja Štete Jakovina Poljoprivrednici Novac Nasadi Mjera 5.2 Pomoć Ministarstvo Posavina Ratarske kulture Proračun Rebalans Procjene


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]