Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 30.07.2013.

Jakovina o cijeni pšenice i mlijeka, najavljenim prosvjedima

Desetak se godina prosvjedovalo tako da su se dogovarali “ispod stola” i pred javnošću glumatali velike mirotvorce i sretna rješenja, kaže ministar

Foto: RGBStock.com
  • 1.662
  • 82
  • 0

Katastrofalno stanje u poljoprivredi, propast više od 3000 farmi i pad proizvodnje mlijeka od čak 21% u godinu dana, otkupna cijena pšenice od svega 1,05 kn/kg, neispunjena obećanja... samo su neki od argumenata s kojima poljoprivrednici ovih dana ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini "obećavaju" vruće ljeto.

Na selu opet kuha zbog pšenice. Neke seljačke udruge tvrde da ste najgori ministar poljoprivrede dosad.

Ne bih rekao da kuha. I sam sam nezadovoljan trenutačnom cijenom, no vjerujem da će se pojaviti otkupljivači izvana koji će ponuditi povoljniju otkupnu cijenu. Država ne može određivati visinu cijene niti se petljati u tržište. Izjave samozvanih seljačkih vođa o tome da sam najlošiji ministar su zlonamjerne.

Pitajte njih koliko su oni povećali proizvodnju i koliko su od države dobili novca za potpore.

I mljekari će u prosvjede. Tvrde da s njima ne želite ni razgovarati pa traže prijam kod premijera.

Razgovaramo redovito. Ministar Linić objasnio im je mogućnosti proračuna, a predstavljen je i plan isplata potpora za 2012. koji smo cijeli ispunili.

Što biste rekli onima koji vas ovih dana pozivaju da date ostavku i mjesto prepustite bivšem ministru Petru Čobankoviću koji ionako mora raditi "za opće dobro"?

To su politikantske izjave kojima se želi diskreditirati moj rad. Moj je prethodnik osuđen zbog kaznenog dijela, a to govori o prethodnoj vladi. Organizirali su prosvjede i predstavu za javnost, a nalazili su se s mojim prethodnikom i "ispod stola" dogovarali mirno rješenje.

Imate traktore, blokade, prosvjede, a onda pred novinare izađu "heroji" koji se hvale da su dobili više novca iz državne blagajne. Pitam ih je li nam takav stil prosvjedovanja donio veću proizvodnju i niže cijene?

Je li točno da su poljoprivrednici ove godine dobili 36 do 60% manje poticaja od "obećanog"?

Do 30. lipnja za proizvodnu 2012. isplatili smo gotovo 2,4 milijarde kuna. U prosjeku su proizvođači dobili oko 70 posto poticaja. Oni nisu plaća poljoprivrednika, nego dopuna dohotku. Najlakše je tražiti od države.

Izjavili ste da niste ušli u Vladu da biste bili najsimpatičniji, nego najuspješniji ministar. Tko bi o tome trebao presuditi - Milanović ili poljoprivrednici?

Ovdje sam kako bih ostvario rezultate, za to sam dobio mandat i Milanovićevo povjerenje. O tome koliko ću biti uspješan u konačnici će suditi birači na sljedećim izborima.

Kako premijer ocjenjuje vaše ministrovanje? Je li vam ikad očitao "bukvicu"?

Premijer mi je dao slobodu u vođenju resora, u Vladi funkcioniramo kao dobar tim. Nisam bio na klasičnom "roditeljskom" kod premijera niti mi je čitao "bukvicu". Svatko tko radi i griješi, pa možda i bude "roditeljski".

Što vam je rekao kad se doznalo da ste zaboravili prenijeti upravljačka prava nad poljoprivrednom apotekom TJ-prom?

Iskreno sam objasnio problematiku i priznao napravljen propust, ali kako je i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa potvrdilo da nikad nisam stvarno bio u sukobu interesa, razumljiv je pozitivan stav i podrška premijera. Grešku sam priznao i snosio posljedice.

Je li točno da bi šume i vode mogle prijeći u Grčićev resor?

To su špekulacije. Od toga nema ništa. To je model kako su se interesno prekrajala ministarstva kod mojih prethodnika.

Kako komentirate činjenicu da je hrvatska poljoprivreda 80-ih ostvarivala 800 milijuna dolara suficita, a danas oko milijardu dolara deficita?

Analiza nikada nije napravljena, no činjenica je da su poljoprivrednici nakon propasti i privatizacije kombinata ostali nezaštićeni. Najveći je problem što velik broj poljoprivrednika proizvodi na malim površinama. Zato je potrebno udruživanje i drugačija organizacija.

U kojem roku mislite staviti u optjecaj čak 800.000 hektara neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta?

Vrlo bi brzo trebali krenuti prvi veliki natječaji. Više me brine kako ćemo motivirati sve vlasnike golemih površina da proizvode na tim oranicama ili ih daju nekom tko to može.

Autor: Jolanda Rak Šajn Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Večernji list


Tagovi

Tihomir Jakovina Poticaji Prosvjedi Poljoprivredno zemljište Pšenica Otkupna cijena Proizvodnja mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs