Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruža Tomašić
  • 14.12.2014. 15:20

Jakovina je oštetio selo za 332 milijuna eura?

Tomašić: Ministarstvo poljoprivrede samo u 2014. oštetilo hrvatsko selo za preko 300 milijuna eura!

  • 966
  • 112
  • 0

Europarlamentarka Ruža Tomašić, prozvala je putem medija Ministarstvo poljoprivrede da "protivno Pravilniku za programe izravne potpore, odbija isplatiti predujam poljoprivrednicima, čime ih dovodi u neizdrživu situaciju".

Tomašić je optužila ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da odbija otplatiti odštetu hrvatskim seljacima, kao i kako je njegovo ministarstvo oštetilo "hrvatsko selo" za 332 milijuna eura za 2014. godinu jer nije na vrijeme donijelo plan ruralnog razvoja.

Ujedno, postavila je pitanje hoće li Hrvatska dobiti sredstva za 2015. jer je Program nedavno po drugi puta vraćen hrvatskoj vladi na doradu uz više od 300 komentara Europske komisije, upozoravajući na njegove kardinalne greške.

Manja izravna plaćanja za HR poljoprivrednike

"Hrvatski su poljoprivrednici tako ostali zakinuti za predujam za zahtjeve podnesene u 2014. na koji prema članku 29. stavku 5. Uredbe Vijeća (EZ) br.73/2009 imaju pravo u iznosu od 50% izravnih plaćanja, što je potvrdila i Europska komisija u odgovoru na moje zastupničko pitanje, ali i za 49,5 milijuna eura koja su iz 66. stupa Zajedničke poljoprivredne politike za ruralni razvoj trebala biti prebačena u izravna plaćanja.

Bez odobrenog Programa ruralnog razvoja, na ta se sredstva ne može računati, što znači značajno manja izravna plaćanja za hrvatske poljoprivrednike, čime oni postaju još manje konkurentni u odnosu na seljake iz ostalih članica Europske unije" napominje Tomašić.

Čeka nas gubitak od 700 milijuna eura?

Od Ministarstva poljoprivrede i ministra Jakovine zatražila je da "konačno počnu raditi svoj posao jer nam opasno prijeti gubitak sredstava predviđenih za ruralni razvoj i za 2015. godinu, čime bi se iznos za koji su oštetili hrvatsko selo svojim nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura".

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je na priopćenje Ruže Tomašić negirajući njene optužbe, tvrdeći kako njena teza nije točna.

Besparica u Ministarstvu poljoprivrede

Kako kažu iz Ministarstva, "Da bi se moglo izvršiti isplatu predujma, potrebno je u državnom proračunu osigurati sredstva, budući da financiranje iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda (EPJF) podrazumijeva isplatu sredstava iz nacionalnog proračuna, temeljem čega se Europskoj komisiji podnosi zahtjev za povrat sredstava.

RH izravne potpore isplaćuje manjim dijelom iz proračuna EU (2014. 25% sredstava, 2015. 30% sredstava, a ostatak iz nacionalnog proračuna), te je zbog pravila isplate u najviše dvije rate u drugačijem sustavu isplata potpora od starih država članica EU koje potpore poljoprivrednicima isplaćuju u 100% iznosu iz proračuna EU."

Kompletan tekst demantija možete pronaći ovdje, a evo i što je europarlamentarka Tomašić imala reći na to, ekskluzivno za Agroklub.

Nema novca u proračunu, nema poticaja za seljake

"Ministarstvo u svom demantiju na moje priopćenje zapravo potvrđuje obje moje tvrdnje - neće biti predujma za hrvatske poljoprivrednike, a Program ruralnog razvoja još nije odobren od strane Komisije. Ovo njihovo priopćenje stoga i nije klasični demanti jer oni moje tvrdnje nisu ničim demantirali.

Radi se o klasičnoj kontroli štete, ali su im metode pomalo smiješne jer se kroz cijeli demanti provlači priča kako ja ne znam svoj posao. S druge strane, ministarstvo prebacuje krivicu za neisplatu predujmova na državni proračun, a njega donosi vlada u kojoj sjedi i ministar Jakovina. Čini se meni da oni ne znaju svoj posao, jer da znaju, osigurali bi sredstva za predujmove seljacima u državnom proračunu.

Ovako se cijela njihova strategija može svesti na jednu rečenicu - nema novca u proračunu, nema poticaja za seljake. Ali pritom zaboravljaju da su upravo oni glavni odgovorni za trenutno stanje proračuna i to što u njemu nema novca za poljoprivredu."


Tagovi

Ruža Tomašić MEP Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Program ruralnog razvoja Izravna plaćanja ZPP Plan Strategija proizvodnje Predujam Gubitak sredstava EPJF Sustav isplata Besparica Državni proračun


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]